Neves művészek a templomért

49

Már hatodik éve várják ingyenes kulturális programok az érdeklődőket Pesthidegkúton a nyári időszakban. A Templomkerti esték – művészek a templomért elnevezésű jótékonysági programsorozat keretében idén is neves művészek lépnek fel.

A máriaremetei templomkert szabadtéri oltáránál Blaskó Péter és Kubik Anna Kossuth-díjas színművészek, valamint Török Tilla énekművész közreműködésével a Sorskérdések Trianon után című előadással kezdődött meg a Templomkerti esték – Művészek a templomért kulturális programsorozat idei évada. A június 16-án tartott előadáson a Templomkerti esték háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin olimpikon és Láng Zsolt polgármester köszöntötte a közönséget. Az eseményt megtisztelte Varga Mihály miniszter.

 

 

A jótékonysági rendezvénysorozat nyitóeseményén a korábbi évek hagyományainak megfelelően felajánlásokat is gyűjtöttek. Ez alkalommal azonban nem a máriaremetei kegytemplom belső és külső berendezésének felújítására fogadtak adományokat a szervezők, hanem – Esterházy László plébános egyetértésével – a park kamerarendszerének kiépítésére gyűjtöttek. Cél, hogy a Rezeda utcában felépülő rendészeti központban a máriaremetei templomkertben elhelyezett térfigyelő rendszer felvételeit is láthassák a nap 24 órájában ügyeletet ellátó rendőrök és közterület-felügyelők.

Bődey Sándor és felesége Bődey Katalin főszervezők a korábbi évekhez hasonlóan prózai, zenei és táncos produkciókat egyaránt szerepeltet az ötrészes programsorozatban.
– Június 23-án a Honvéd Táncszínház és Zenekara lép fel a szabadtéri oltárnál – mondta Bődey Sándor. –  A táncegyüttes Csárdás! – A kelet tangója című produkcióját a világ számos pontján sokszor előadták már a hosszú évek során. Zsuráfszky Zoltán koreográfus újragondolta a darabot, amelyet most Pesthidegkúton is láthat a közönség.

Bődey Sándor egy régi emlékből merítette az ötletet, hogy meghívja Máriaremetére a Golgota Gospel Kórus és Band énekegyüttest. A különleges hangulatot sugárzó műfaj képviselői június 30-án adnak koncertet. – A dél-afrikai születésű karvezető, Mark Zeeman az Egyesült Államokban volt zenetanár, majd ír állampolgár lett. 2002 óta él hazánkban, itt alapította meg a gospelkórust. A 100 tagú énekkar a katolikus hitet más felfogásban, egy teljesen más kultúra tükrében közvetíti a közönségnek.

A főszervező felhívta a figyelmet a július 7-ei koncertre is. – Mága Zoltánt, a II. kerületi hegedűművészt bizonyosan nem kell bemutatni a hallgatóságnak, hiszen évről évre nagyszabású koncertekkel lepi meg közönségét. Öt kontinensen, mintegy száz országban lépett már fel. Ő indította el itthon a Száz templomi koncert elnevezésű jótékonysági sorozatot, amely a rászorulók és a tehetségek támogatását célozta.

Az augusztus 25-ei, a Klebelsberg Kultúrkúriával közös szervezésű záró koncerten Tóthné Mózer Annamária vezényletével mutatják be a templomkertben Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi darabját, a Mária evangéliuma című rockoperát. Fellép Sáfár Mónika, Homonnay Zsolt, Tolcsvay László, Tóth József és a Rotunda Énekegyüttes.

A Templomkerti esték-programsorozat háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin olimpikon, fővédnöke pedig Láng Zsolt polgármester. A műsorok előtt a hagyományok szerint 18 órától szentmisét tartanak a bazilikában, a koncertek és az előadások 19 órakor kezdődnek. A szervezők hangsúlyozták: a jótékonysági programsorozat öt éve alatt – ez 27 előadás volt – a befolyt adományokat a Máriaremetei Bazilika belső és külső berendezésének felújítására fordították. Az előadások továbbra is ingyenesek, de a templom céljaira szívesen fogadnak adományokat.