Neves fellépők a II. kerület fesztiválján

69

Idén is ingyenes programokkal és neves fellépőkkel várta az érdeklődőket a II. Kerületi Önkormányzat a Kerület napja rendezvényre. A fesztiválnak június 13-án és 14-én a Millenáris adott otthont.

Demjén Ferenc péntek esti koncertjén a frissített repertoárban a közönség által mindig szívesen hallgatott, régi slágerek is helyet kaptak. Az önkormányzat fesztiválján Radics Gigi is színpadra lépett. A Megasztár 6 győztese a „Kislány a zongoránál” című koncertjével várta a közönséget.

Szombaton Halász Judit, valamint az Alma együttes adott koncertet a gyerekeknek, este pedig a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara és sztárvendége, Roby Lakatoslépett fel a nagyszínpadon. Ifj. Kállai Kiss Ernő, Radics Ferenc, valamint ifj.Berki László hegedűművészek játékukkal ugyancsak hozzájárultak a remek estéhez.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ munkatársai az idei Kerület Napján is áttelepültek a szomszédos Millenárisra, hogy bepillantást engedjenek színes és izgalmas programjaikba. Egész nap különböző kézműves foglalkozásokkal várták a kicsiket és a nagyokat.

A Kerület Napján a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára négy hónapos ingyenes, kölcsönzésre is jogosító beiratkozási lehetőséggel, olvasósarokkal, szép- és szórakoztató irodalmi kötetekkel, valamint kézműves foglalkozással várta a látogatókat. A gyerekeket egész nap ugrálóvárak várták.

A rendőrség járőrmotort, a Katasztrófavédelem pedig egy tűzoltóautót állított ki a Millenárison, hogy a gyerekek kedvükre kipróbálhassák őket.

Nincsen Kerület napja Ízek utcája nélkül. A II. kerületi nemzetiségi önkormányzatok idén is ínycsiklandozó ételekkel készültek a fesztiválra. rendezvényre. A vendégek az ebédet a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, a horvát Prekovac zenekar, a lengyel Polonez Néptánc és Népdal Együttes, a Pesthidegkúti Német Nemzeti Tánccsoport, valamint a Duna Művészegyüttes előadását nézve és hallgatva fogyaszthatták el.

Az idei főzőversenyen a II. Kerületi Polgármesteri és Kormányhivatal, valamint a II. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai, a II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai, a II. kerületi iskolák pedagógusai és a II. kerületi Idősügyi Tanács delegáltjai mutatták meg a nagyközönségnek, hogyan kell valóban jó székelykáposztát főzni. A zsűri – Buday Péter és Bíró Lajos mesterszakácsok, valamint Láng Zsolt polgármester– a hivatalok főztjét ítélte a legjobbnak.

A Kerület Kártya sátorban a II. kerületi polgárok kiválthatták új, vagy meghosszabbíthatták a lejárt kártyáikat, amellyel a városrészben és országosan egyaránt kedvezményesen vehetnek igénybe szolgáltatásokat az elfogadóhelyeken.

Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatalának kitelepülő munkatársai rendhagyó ügyfélfogadást tartottak a Millenárison és az okmányügyintézéssel, szociális ügyekkel és gyámügyi feladatokkal kapcsolatban adtak felvilágosítást a betérőknek. Környezetvédelmi és egészségmegőrző programokkal várta az érdeklődőket Budapest Főváros Kormányhivatalának II. Kerületi Népegészségügyi Intézete. Szakmai napjukon részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Duna Múzeum, a NetGombász Közhasznú Egyesület, valamint a kerületi Komposzt Mester. A szervezetek munkatársai hasznos tanácsokat adtak az érdeklődőket és szórakoztató, egyben ismeretterjesztő feladatokkal látták el a gyerekeket.

A Népegészségügyi Intézet sátránál testtömegmérést tartottak és tájékoztatást adtak a védőoltásokról, a hatékony kézmosásról, a helyes szájhigiéniáról. A helyes folyadékfogyasztásról és táplálkozásról a preventissimo.hu dietetikusait, illetve az Európai Hidratációs Intézet munkatársait kérdezhették a Kerület napja rendezvénysorozat látogatói, akik a megismerkedhettek a Medical Info Media szolgáltatásaival praktikus tippeket, kaphattak a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületétől. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei az elsősegélynyújtás alapjait tanították meg az érdeklődőknek, az Egészség Pontra érkezők pedig a Bioblue Kft. és Eisberg Hungary Kft. biogyümölcsitalait és salátáit kóstolhatták meg. A gyerekek zöldségekből készíthettek játékokat.