Nagyszentjánosi gyerekek a II. kerületben

63

Nagyszentjánosi diákok látogattak Budapestre október 14-én Láng Zsolt polgármester meghívására. A vendégek jártak a Csik iskolában, a Parlamentben és az állatkertben is.

A Csik Ferenc iskola tanulói idén márciusban sítáborból tartottak hazafele, amikor buszuk Nagyszentjános közelében elakadt a hótorlaszok között, a helyiek pedig két napon keresztül szállást és meleg ételt biztosítottak számukra. Az ajándék kirándulással köszönte meg a II. kerület a Győr-Moson-Sopron megyei település lakóinak, amiért március 14-én a jeges ítéletidőben segítséget nyújtottak a hó fogságában rekedt kerületi diákoknak. A vendéggyerekek a látogatásuk során Friderics Cecília nagyszentjánosi polgármesterrel együtt felkeresték a Csik iskolát, megtekintették a Parlamentet és bejárták a Fővárosi Állatkertet is. A Győrhöz közeli településen eltöltött két nap és a budapesti látogatás hosszú időre megalapozta a két település iskolásainak barátságát.

A vendégeket a Medve utcai iskola tornacsarnokában tapssal köszöntötte diák és tanár egyaránt. A gyerekek, mint régi ismerősök köszöntötték egymást. A zumba táncbemutatót és a közös bemelegítést követően a kerületünk diákjai, valamint a nagyszentjánosi fiúk és lányok barátságos floorballmérkőzést játszottak.

„Üdvözlünk Titeket!” – Közös csoportkép is készült a Medve utcai iskola diákjai által készített kedves tabló előtt. A köszönet kijár: egy egész falu mozdult egyszerre március 14-én, hogy segítséget nyújtson a bajba került idegeneknek. Több családot fogadtak be az autópályán gépkocsijukban rekedtek közül magánházakhoz, az iskolában pedig hálótermet rendeztek be éjszakára a buszos csoportnak. A vendéglátók egész éjjel a meleg ételt és a forró teát főzték az ítéletidőben hozzájuk váratlanul betoppant utazóknak.

Az odaadó gondoskodást a II. kerületiek nevében Láng Zsolt polgármester, a kerület országgyűlési képviselője köszönte meg azzal, hogy az önkormányzat vendégül látta a 22 nagyszentjánosi gyereket. A fiatalok közül sokan első alkalommal jártak az Országházban, de máris lehetőségük volt az alsóházi ülésterem karzatán az éppen zajló parlamenti ülés kulisszatitkaiba betekinteni, megcsodálhatták a Szent Koronát, és a koronaőrök őrségváltásának is részesei lehettek. A gyerekek nem távoztak üres kézzel: Láng Zsolt mindenkinek kis ajándékcsomagot adott át a látogatás emlékéül.

A hosszú, de emlékezetes nap a Fővárosi Állat- és Növénykertben ért véget. A vendégek fáradtságot nem ismerve járták be az egész parkot a gyönyörű kora őszi délutánon.

A 130 diákot befogadó nagyszentjánosi általános iskola 8. osztályában tanuló Szabó Klaudia és Cseh Tifani a budapesti kirándulás minden állomásán – társaikkal egyetemben – jól érezte magát. Mindkettőjük családja kivette részét a busznyi gyerek ellátásában tavasszal.

Makovecz Éva, a Csik iskola igazgatója és Friderics Cecília nagyszentjánosi polgármester a folytatás mellett tette le voksát: mindkét település remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek aktívan, nagy kirándulásokat téve töltsék el a szabadidejüket.