Mozgás napja a Hűvösvölgyi Nagy-réten

65

A fenntartható fejlődés, a környezettudatos, egészséges életmód jegyében tartott sport és környezetvédelmi napot a II. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ szeptember 28-án. Az Európai Unió által támogatott programon helyi diákok vettek részt.

A városrészünkben tanuló általános- és középiskolás diákok tanáraik kíséretében vettek részt a Mozgás napja rendezvényen a Hűvösvölgyi Nagy-réten. A szép, napos időben sok száz iskolást üdvözölhetett Pap Judit, az eseményt szervező II. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ (PSZK) vezetője. Mint mondta, az egy évvel ezelőtt megpályázott uniós forrásból a Mozgás napjára az egészséges életmódot programokkal színesített, nagyszabású rendezvényt szerveztek. A gyerekeket ez alkalomból sokféle érdekes feladat várta, hogy egy-egy foglalkozáson tevékenyen ismerkedhessenek meg a környezetvédelem és az egészségvédelem aktuális kérdéseivel. Az eseményen részt vett Skublicsné Manninger Alexandra képviselő és Pálos Annamária, a Művelődési Iroda helyettes vezetője, valamint számos kerületi iskola vezetője.

A kerületi iskolákban tanuló fiatalokat Láng Zsolt polgármester, a program védnöke köszöntötte.
– A mindennapokban a sok tanulás és a különórák mellett a sportolás és mozgás nyújt kikapcsolódást és biztosítja az egészséges élethez vezető utat. Ha valaki a természet felé fordult és időt szakít a környezetünk megismerésére, szebbé és élvezhetőbbé válnak a hétköznapjai. A hasonló rendezvények nyújtanak segítséget abban, hogy a fiatalok a szabadban, új ismereteket szerezve, kellemesen töltsék el idejüket. A polgármester beszédében hangsúlyozta: a következő évtizedekben meg kell próbálni minél nagyobb egyensúlyban élni magunkkal, a társadalommal, és aminket körbevevő természettel.

A PSZK „Játszva a zöld világért” KMOP-3.3.4/A – 10-2010-0048 pályázatának keretében tartott programon a gyerekeket az erdei tisztáson kialakított állomásokon fogadták a szakértők, akik egy-egy témában a tankönyvektől eltérő megvilágításban, rövid előadásokon keresztül ismertették meg a fiatalokat hétköznapjainkban fontos és hasznos ismeretekkel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának „Erdő-mező” sátrában az erdők élővilágáról és a természetvédelem feladatairól tanítottak, arról pedig hogy milyen madarak élnek körülöttünk kint a természetben és a városban egyaránt, arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Madárbarát” sátrában oktatták a gyerekeket. A meteorológia alapvető ismereteiről tudhattak meg kulisszatitkokat a gyerekek az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelző Osztályának munkatársaitól. Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a levegő minőségének mérési folyamatát mutatta be az érdeklődőknek. A környezetvédelmi program részeként a vizeink védelméről és a víz körforgásáról a Magyar Állami Földtani Intézet munkatársai beszéltek. A II. kerületi Önkormányzat Védőnői szolgálatának egészségügyi sátrában többek között arra is felhívták a figyelmet, hogy mit tegyünk a kullancsok, méhek, darazsak és állatharapások okozta sérülésekkel, a nagyobb bajok esetén a lakosság segítségére siető II. kerületi Polgári Védelmi Kirendeltség a Katasztrófavédelmi sátorban mutatkozott be. A szakszerű egészségnyújtásról a Magyar Vöröskereszt Észak-Buda Szervezetének munkatársai tartottak felvilágosítást.

Minden hulladék szemét? Mi történik a háztartásban keletkező hulladékkal? Ezekre a kérdésekre adtak választ a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. sátrában, ahol a gyerekek bebizonyították, hogy már pontosan tudják, mi fán terem a szelektív hulladékgyűjtés.
Az egészséges életmódra elsajátításának egyik fontos állomása, ha tisztában vagyunk a helyes táplálkozási ismeretekkel. Az I., II., XII. kerületi Népegészségügyi Intézet „Együnk, igyunk egészségesen!” nevet viselő állomáson táplálkozási tanácsokat is adtak, az oktatási szünetekre pedig a Sodexo cégcsoport kizárólag természetes alapanyagokból készült ételekből és süteményekből állított össze kóstolót a diákoknak. Az EON Hungária Zrt. információs sátrában interaktív játék keretében az energia okos felhasználására hívták fel a figyelmet a cég szakértői. A Mozgás napja rendezvény sem érhetett véget másképp, mint egy egészséges, mezei futóversennyel.