Megújult a Mechwart liget

64

Bel-Buda funkcióbővítő rehabilitációjának egyik fontos része volt a Mechwart liget felújítása. Az elmúlt néhány hónap során kerületünk egyik legszebb parkja új arculatot kapott, kedvező adottságainak kiemelésével színvonalas, látványos tér jött létre, megújuló elemei pedig korszerű lehetőséget kínálnak a pihenésre és kikapcsolódásra. A park felújítása során fontos szempont volt az értékek megőrzése, a fenntartó azonban köteles azokat a jó gazda gondosságával időről időre felülvizsgálni, és azokról a szépség és a nosztalgia mellett a biztonsági szempontokat kiemelten kezelve dönteni.


Ennek érdekében előzetesen felmérték a növényállomány állapotát. Csak azokat a növényeket távolították el, amelyek veszélyt jelentettek a park használóira. Pótlásukról sem feledkeztek meg, hiszen a ligetbe a felújítás során több tucat új fát telepítettek, több ezer virágpalántát és cserjét ültetettek el, továbbá megújult a park teljes gyepfelülete is. A tér kedvező megjelenéséhez járul hozzá a gyalogos utak burkolatának, szegélyeinek felújításán túl a támfalak átalakítása, a növényállomány rendezése és a park szerkezetének újragondolása. A régi, szilárd burkolatokat elbontották és a helyükre sötétszürke és homokszínű díszburkolat került.


A régi szökőkút helyére egy vízforgatós, háromszintes, 21 méter átmérőjű új épült. A játszóterek is átalakultak: a meglévő játékokat felújították, és sok újat is telepítettek. A ligetet új parkbútorok díszítik, a meglévőket pedig megszépítve a szökőkút köré, az árnyat adó új pergolák alá helyeztek. A rézsűt öt szinten teraszok tagolják mostantól, amelyekre új növényeket telepítettek.

Az új térszerkezet kialakításához néhány helyen elengedhetetlen volt ugyan a meglévő növényzet cseréje, de a megmaradó és a telepítendő új zöldfelület számára automata öntözőhálózatot építettek ki, amely hosszú távon segíti a kellemes és barátságos környezet fenntartását.