Megújult a II. számú Gondozási Központ

153

Teljesen felújították és modernizálták a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő II. számú Gondozási Központot. A Fillér utcai intézmény rekonstrukciója 210 millió forintba került.

A II. Kerületi Önkormányzat három gondozási központot működtet, ezek közül már harminc éve üzemel a Fillér utca 50/b szám alatt a II. Számú Gondozási Központ. A fenntartó önkormányzat idén korszerűsítette, és teljes körűen felújíttatta a patinás épületet.

A külső homlokzat felújítása során kijavították a külső sérüléseket, miközben visszaállították a 75 éve épült villa eredeti szépségét. A meglévő nyílászárókat, zsalukat és redőnyöket is felújították, átalakították az épület alsó szintjén található tárolókat, raktárakat, valamint a kazánhelyiséget. Megújult az épület fűtésrendszere, valamint a kert is. Az egyes szintek akadálymentes használatát lift segíti ezentúl. A teljes rekonstrukció az új bútorzattal együtt 210 millió forintba került, az összeget az önkormányzat saját forrásból biztosította.

Az átadáson Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy a központban több mint négyszáz idős embert látnak el valamilyen szolgáltatás keretében.


– A szociális étkeztetéstől a pszichiátriai segítségnyújtásig számos ellátást vehetnek igénybe a kerület szép korú lakosai. A felújításnak köszönhetően a ház legalsó szintjén egy demens ellátásra alkalmas részleget is kialakítottak.
Láng Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a II. kerület 2013-ban elnyerte az Idősbarát Önkormányzat-díjat, és azóta minden évben igyekszik méltó maradni ehhez az elismeréshez, és a törvényileg előírtnál többet tenni a kerület szép korú és rászoruló lakóiért.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon minden embernek biztosnak kell lennie abban, hogy ha megöregszik és segítségre szorul, akkor meg fogja kapni a segítséget.
– Az elmúlt években sokat tettünk e biztonság megteremtéséért, és örömmel látjuk, hogy a II. kerülethez hasonlóan az ország más pontjain is nyílnak az időseket ellátó, segítő központok, amelyeket az állam, az önkormányzatok, valamelyik egyház vagy egy civil szervezet tart fent.

A II. kerületi gondozási központon keresztül napi egyszeri meleg ételt biztosítanak a szociális étkeztetés keretében, elérhető a házi segítségnyújtás, az idősek klubja napközbeni időtöltést nyújt, és közösségi pszichiátriai szolgálat is működik a pszicho-szociális problémával élők számára. A demens ellátás csak megfelelő orvosi szakvélemény alapján lehet majd igénybe venni.

A megújult létesítményt Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő adta át, az ünnepi tortát pedig Dankó Virág alpolgármester vágta fel. Az eseményen Kajcsáné Geszner Barbara intézményvezető mellett részt vettek a gondozási központ munkatársai és gondozottjai, a képviselő-testület számos tagja, valamint a II. kerületi szociális ágazat intézményeinek vezetői.


Hivatkozások:

A kormány célja megteremteni a biztonságot – a Magyar Hírlap portálján 2016. december 8-án megjelent cikk

Felújították és kibővítették a II. számú Gondozási Központot – olvasható a Kormány.hu portálon

Megújult a II. számú Gondozási Központ – adta hírül a Lokál napilap