Megújul Klebelsberg egykori hidegkúti otthona

70

A kormány az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 700 millió forintot biztosít a pesthidegkúti Klebelsberg-rezidencia felújítására – hangzott el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatóján.

– Nemcsak Klebelsberg szellemiségét, hanem hátrahagyott örökségét is meg kell őriznünk a jövőnek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pesthidegkúti ingatlant érintő kormánydöntésről szóló sajtótájékoztatón november 13-án. – Az ingatlan felújítására az idei esztendőben 80 millió forint, 2014-ben pedig 620 millió forint áll rendelkezésre a kormány döntésének megfelelően.

Láng Zsolt a II. kerület polgármestereként Klebelsberg Kuno Pesthidegkúton töltött éveire emlékezve elmondta: szinte napra pontosan 90 éve, 1923. november 17-én vásárolta meg Klebelsberg Kuno és felesége, Botka Sarolta a pesthidegkút–ófalui templom szomszédságában álló telket és a rajta álló kisebb udvarházat. Az 1949-ben állami tulajdonba került épület előbb SZOT-üdülőként, később pedig a Rókus-kórház kihelyezett pszichiátriai részlegeként működött. A valaha gyönyörű épület és részben a Klebelsberg által épített park – több tulajdonosváltást követően – mára nagyon elhanyagolt állapotba került. Az enyészeté lett az egykori kultuszminiszter büszkesége, a 4000 kötetes könyvtár, az egyedi lakberendezés több eleme, köztük a Zsolnay-cserépkályha. A polgármester hangsúlyozta: az ingatlan többször cserélt gazdát, és „kalandos úton” került ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez. Az önkormányzat – a helyi érdekek védelmét fontosnak tartva – régóta szorgalmazta a felújítást a kormánynál, és ez most eredményre vezetett – fűzte hozzá Láng Zsolt.

Varga Mihály a polgármester szavaihoz kapcsolódóan elmondta: az állami tulajdonú ingatlan az egykori kultuszminiszter szellemiségéhez méltó funkciót kap majd –történelmi, kulturális és oktatási célú megoldásban gondolkodnak. A miniszter úgy véli: helyiek számára is elfogadható, de országos funkciót kell adni az épületnek. A tárcavezető tájékoztatása szerint a kormány döntésének megfelelően már az idén megkezdődnek a felújítási munkálatok.

Varga Mihály a másik fontos kerületi beruházásról szólva elmondta: a gazdasági tárca egykori Margit körúti irodaházának bontási munkálatai is megkezdődhetnek hamarosan, hiszen érvényes bontási engedéllyel rendelkeznek. A területen közpark létesül a Millenáris jelenlegi területéhez kapcsolódóan.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy állami egészségügyi, kulturális, sport-és munkahelyteremtő beruházásokra a következő évben országosan 130 milliárd forintot fordítanak, s ezek a projektek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaság teljesítménye 2014-ben duplájával növekedjen.

– Nagyon bízom benne, hogy hamarosan ennek a felújításnak a végén újra találkozhatunk itt, és közösen örülhetünk annak, hogy ez a ma romos és életveszélyes állagú épület új formában szolgálhatja azokat a közcélokat, amelyeket annak idején Klebelsberg is fontosnak tartott – zárta szavait Varga Mihály.

 

Hivatkozások:

Felújítják a pesthidegkúti nyári Klebelsberg-rezidenciát – olvasható a kormany.hu oldalon

Méltó célt szolgál majd a felújított Klebelsberg-rezidencia – adta hírül a Magyar Hírlap 2013. november 14-i lapszáma

Felújítják a pesthidegkúti nyári Klebelsberg-rezidenciát – jelent meg a hír az MTV Híradó honlapján 

Felújítják a pesthidegkúti nyári Klebelsberg-rezidenciát – olvasható a Fidesz honlapján 

A Magyar Nemzet portálján „Felújítják a Klebelsberg-rezidenciát” címmel megjelent hír

700 millióból újítják fel a pesthidegkúti nyári Klebelsberg-rezidenciát – olvasható a ma. hu portálon