Megújul Gül Baba türbéje és környezete

71

A magyar-török kormánymegállapodás értelmében 2017-re felújítják Gül Baba türbéjét és annak tágabb környezetét – jelentette be február 26-án Láng Zsolt polgármester, Varga Mihály miniszter és Fürjes Balázs kormánymegbízott.

A 2,5 milliárd forintos átfogó beruházás keretében két év alatt a magyar és a török állam összefogásával megújul Gül Baba türbéje és tágabb környezete is. A kegyhely új kerámialap-burkolatot kap, az azt körülvevő kerengő oszlopait faragott terméskőből készítik el és Zsolnay-oszlopfővel díszítik. A türbét körbevevő néhai Wagner-villa alagsorában múzeumot és hangulatos kávézót alakítanak majd ki.

A beruházás keretében a jelenleg elhanyagolt állapotban lévő szent hely közvetlen és tágabb környezete is megújul. Különleges látványosság lesz a függőkert, amelyben az örökzöldek kertje és az illatkert lépcsőzetesen helyezkedik majd el, padokkal, díszkúttal, esti kivilágítással. A területet akadálymentesítik, lift épül a türbéhez, emellett a kegyhelyhez vezető Gül Baba utca kövezete is megújul. A tágabb környezet és a közpark rendezésének költségét Magyarország, a restaurációt, rekonstrukciót és a közvetlen környezet rendezését Törökország finanszírozza. 

Láng Zsolt polgármester a február 26-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Gül Baba síremléke a magyar-török kapcsolatok szempontjából is kiemelt jelentőségű. A II. kerület egyik testvérvárosa a törökországi Finike, így városrészünket a türbe műemléke mellett több szál is köti török barátainkhoz. Hozzátette: a terület házigazdájaként különösen örül, hogy nem csak a kegyhely, hanem annak környéke is – az oda vezető utcák, a parkoló és a jelenleg rendkívül elhanyagolt, egykor a Wágner-villához tartozó teraszos kert is – megújul, így amellett, hogy türbe a turisták által látogatott kedvelt úti cél lesz, a környékbeliek kedvelt közösségi terévé is válhat. 

Varga Mihály miniszter hangsúlyozta, hogy a felújított türbe történelmi, művészeti és szakrális jelentősége mellett dísze lesz a fővárosnak, így a II. kerületnek, és pezsgő helyszíne lesz a két nép találkozásának. Fürjes Balázs, a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány, a főváros és kerületek összefogásának eredményeképpen több nagyberuházás valósult meg az elmúlt években Budapesten. A közel 500 éves türbét a török féllel többszörösen egyeztetve, történeti hűséggel fogják felújítani két év alatt. 2015-ben a szükséges engedélyek beszerzése zajlik, a megújult türbét 2017-re adhatják át. 

A mostani bejelentést már több éves egyeztetés, tervezés és munka előzte meg. A II. Kerületi Önkormányzat és Láng Zsolt polgármester évek óta szorgalmazta a kegyhely és környezetének felújítását. 2013-ban Semjén Zsolt a II. kerület vezetőjét kérte fel a síremlék és környezete állapotfelmérésére, valamint a rekonstrukció koncepciótervének elkészíttetésére, amelyet még abban az évben – a II. Kerületi Önkormányzat megbízásából – a műemlék-felújításban már nevet szerzett Mányi Stúdió készített el. A részletes dokumentációt december közepén ankarai látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök adta át török kollégájának, majd tavaly februárban kormányközi megállapodás született Magyarország és Törökország között a rekonstrukcióról. 

A II. Kerületi Önkormányzat már az egyeztetések elejétől jelezte, hogy a síremlék tágabb környékét: az oda vezető utcákat, lépcsőket, a parkolóhelyeket és a teraszos kertrészt is be kell vonni a rekonstrukciós övezetbe. 2014 végén az önkormányzat koordinálásával építész-szakmai konzultáció zajlott, amelynek eredményeképpen elkészült egy mindkét fél által jóváhagyott, részletes szakmai anyag a felújításról. Idén januárban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította Gül Baba türbéjének műemléki felújítását, majd február 24-én aláírták a magyar-török kormánymegállapodást a rekonstrukcióról. 

 

Hivatkozások:

Magyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé – olvasható a hír Magyarország kormánya honlapján

2,5 milliárdból újul meg Gül Baba türbéje – közölte az OrientPress Hírügyügynökség 2015. február 26-án

Magyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé – olvasható a Híradó portálján

Megújul Gül Baba türbéje – adta hírül a Magyar Hírlap

Ilyen lesz a Gül Baba türbéje – olvasható a tervlap.hu portálon 

2017-re újul meg Gül Baba türbéje – jelent meg a hír az ittlakunk.hu portálon