Megkezdődött a minisztérium bontása

56

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János fejlesztési államtitkár és Láng Zsolt polgármester jelképes közreműködésével megkezdődött a Margit körúti egykori ipari minisztérium bontása március 13-án reggel.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány határozata után egy évvel kezdődik meg a munka, de közben rendezni kellett az épület és a telek tulajdonjogát, és meg kellett tervezni az irodaház bontását.

A kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy támogatja az egykori ipari minisztérium sokemeletes épületének lebontását, és helyén közpark kialakítását. A bontás megindításakor tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály elmondta: a területen álló négy épületből egyelőre kettőt bontanak el a biztosan. A február 24-én lezárult ötletpályázatban ugyanis többen olyan tervet készítettek, amelyek megtartanák ezt a két ipari emléket. A bontásra – amely várhatóan nyárra fejeződik be – a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.

A projektért felelős Millenáris Széllkapu Kft. ügyvezetőjének, Halmai Zoltánnak a tájékoztatása szerint a március 10-én lezárult beszerzési eljárásban a Swietelsky Magyarország Kft. kapott megbízást a bontási munkákra és a tereprendezésre. A vállalkozási szerződés keretösszege 850 millió forint.

A sajtótájékoztatón a kivitelező cég munkatársai elmondták, hogy a munkák egyelőre az épület belsejében folynak, így a lakosokat az nem fogja zavarni. Várhatóan májusban kezdődnek meg a nagyobb porral és zajjal járó munkák, amelynek során az épület külső elemeit és a vasbeton szerkezetet szerelik szét.

 

 

Hivatkozások:

Megkezdődött a volt Ipari Minisztérium épületének a bontása – adta hírül a kormany.hu 

Bontják a szocializmus szörnyű épületkockáját – olvasható a Magyar Nemzet portálján

„Vargáék megindították a szélcsatorna-hadműveletet” címmel jelent meg a cikk a hir24.hu oldalán

„Júniusra eltűnik a volt minisztériumi épület”– Napi Gazdaság Online 2014. március 13-án közzétett cikkében

Eltüntetik a föld színéről a Margit körúti csúfságot – portfolio.hu

Megkezdődött a volt Ipari Minisztérium épületének a bontása – elemzeskozpont.hu

Bontják a volt Ipari Minisztériumot – adta hírül az Index.hu

Már bontják a Margit körúti volt ipari minisztérium épületét – olvasható a budapestinfo.eu portálon