Megkezdődik a Klebelsberg-kastély felújítása

69

A Kultúrkúria keretein belül a kormány 700 millió forintos támogatásával újul meg Klebelsberg Kuno egykori otthona Pesthidegkút–Ófalun. Az intézmény alapkövét Varga Mihály, Hoffmann Rózsa és Láng Zsolt helyezte el.

Március 20-án ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a hidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár és Láng Zsolt polgármester a klebelsbergi hagyomány megőrzésének fontosságát hangsúlyozták az egykori lakóház udvarán tartott eseményen.

Láng Zsolt elmondta: Pesthidegkút lakói mindig is büszkék voltak híres lakójukra, akinek emlékét 1932-ben bekövetkezett halála óta őrzik. A hányatatott sorsú, mára rendkívül rossz állapotba került épület felújítása a kormány értékmentő szemléletének köszönhetően menekült meg a teljes pusztulástól – hangsúlyozta a polgármester.

Hoffmann Rózsa beszédében kiemelte: a Klebelsberg Kultúrkúriához tartozó kastély is hozzájárulhat ahhoz, hogy olyan gyermekek kerüljenek ki a magyar oktatásból, akikkel „újra szárnyra kaphat az ország”.

Varga Mihály Klebelsberg munkásságát méltatva elmondta: példaértékű a kultúráért, az oktatásügyért és a nemzetpolitikáért végzett tevékenysége. A tárcavezető a magyar kormány egyik fontos örökségének nevezte a klebelsbergi hagyományt, amelynek ápolásáért és fenntartásáért sokat tehet a politikus egykori otthonában létrehozandó kulturális és oktatási központ.

A kormány 700 millió forintot különített el a kastély felújítására, a munkálatok első fázisában a közvetlen életveszélyt hárítják el, illetve körbekerítik, és őrizhetővé teszik az ingatlant. Az elképzelések szerint az egykori lakóházban interaktív múzeum mutatná be Klebelsberg életművét. Ezenkívül kiállító tér, konferenciaterem és határokon túli, valamint vidéki pedagógusok, közművelődési szakemberek, művészek és kutatók befogadására alkalmas szálláshely is létesülhet a Kultúrkúria részeként működő intézményben.

Klebelsberg könyvtárszobáját is rekonstruálják, itt helyezik el azt az alig több mint 600 kötetet, amelyet az eredeti négyezer könyvet számláló gyűjteményből sikerült felkutatni az elmúlt években.

Hivatkozások:

A kormany.hu honlapon olvasható cikk – Megkezdődött a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása

A Magyar Hírlap honlapján elérhető hír 

A Magyar Nemzet portálján megjelent cikk

A Fidesz honlapján közzétett hír

Megkezdődik a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása – a webradio.hu honlapon olvasható hír

A masodikkerulet.hu portálon megjelent cikk

A budapestinfo.eu portálon olvasható hír