Megemlékezés Mansfeld Péterre

62

Mansfeld Péterre, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legfiatalabb áldozatára emlékeztek halálának 55. évfordulóján március 21-én a Csik Ferenc iskolában.

Mansfeld Péter halálának 55. évfordulója alkalmából közös megemlékezést tartott a II. Kerületi Önkormányzat és a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás legfiatalabb áldozata előtt egykori iskolájában rendezett emlékműsorral tisztelegtek március 21-én. Az eseményen többek között részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselőt és Láng Zsolt polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Mansfeld László, a 18 évesen kivégzett Mansfeld Péter testvére.

A megemlékezésen a vendégek és a mintegy száz végzős diák előtt Schrötter Tibor, egykori politikai fogoly, az 56-os Szövetség volt elnöke tartott előadást a forradalomról és az annak leverését követő megtorlásokról. Az egykori szabadságharcos beszélt arról, amikor a Széna téren elsőként találkozott Mansfeld Péterrel és megemlékezett a börtönben együtt töltött napokról, valamint az elnyomó rendszer kegyetlenségeiről. Schrötter Tibor 13 éve országos vándorkiállítást szervez és előadásokat tart, amellyel a forradalmi eseményeket és a megtorlás időszakát mutatja be a diákoknak. A gazdag gyűjteményből a Csik iskolában is tárlat nyílt az évforduló alkalmából.

Az eseményen részt vett Blaski József, aki 1958 elején Mansfeld Péterrel és barátaikkal együtt elhatároztak, hogy fegyverrel próbálnak meg visszavágni a hatalomnak a forradalom leverését követő megtorlások miatt. Őt Mansfeld Péterrel együtt fogtak perbe, és ítéltek elsőrendű vádlottként életfogytiglani börtönbüntetésre. A Csik iskolában rendezett emlékműsorra ellátogattak egykori 56-os forradalmárok, köztük Kellner Lajos, aki a forradalom leverését követően külföldre menekült és magával vitt egy, a harcokat is látott magyar zászlót. A nemzetiszínű lobogót ma is őrzi az egykori diák, aki Németországból az ünnepségre is elhozta a zászlót. A megemlékezésen jelen volt Hajnissné Anda Éva, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ II. Kerületi Tankerület Igazgatóság vezetője, Csabai Péter, Gárdos Pál és Riczkó Andrea önkormányzati képviselők, valamint Szilágyi Andor, a Mansfeld című film rendezője. A 2006-ban készült alkotásból a diákoknak is levetítettek szívszorító részleteket.

A műsorban közreműködtek a Csik Ferenc és a Kodály Zoltán ének-zenei iskola növendékei. A megemlékezés koszorúzással ért véget. A Csik Ferenc iskola falán a volt II. kerületi diákra, Mansfeld Péterre emlékező márványtáblánál koszorút helyezett el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Láng Zsolt polgármester, Mansfeld László, Makovecz Éva az iskola igazgatója és volt 56-os forradalmárok.