Megelégelt ígéretek – a főváros helyett a kerület tart rendet a Moszkva téren

79

A II. kerületnek ugyan hivatalosan nincs hatásköre a téren, de a közbiztonságot veszélyeztető állapotok megszüntetéséért végre valakinek tennie kell – véli Láng Zsolt. Arról is tájékoztatta a sajtó jelen lévő képviselőit, hogy több tucat levélben próbálta az illetékes hivatalok és vállalatok – a főpolgármesteri hivatal, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a BRFK és a BKV – figyelmét felhívni a Moszkva tér egyre ellehetetlenülőbb helyzetére, de azokra semmilyen válasz nem érkezett.
– Tűrhetetlen, hogy a turisztikai szezon elindulásával sincs gazdája Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjának. Szeretnénk megmutatni, hogy egy forráshiánnyal küzdő kerület néhány hónapig önerőből is képes rendet tartani azon a közterületen, amelyet a fővárosnak éves szinten több száz milliárd forintból gazdálkodva sem sikerült élhetőbbé tennie  – mondta a II. kerület polgármestere.
Mindezekhez Szalai Tibor jegyző azt is hozzáfűzte, hogy a kerület saját forrásaiból július végéig képes a Moszkva téren a rendet biztosítani, de bízik abban, hogy a példa ragadós lesz, és az illetékesek számára kiderül, hogy a meglévő keretek felhasználásával is lehet rend a Moszkva téren. Az elkövetkező két hónapban minden a téren kiszabott bírság és büntetés a főváros költségvetését gazdagítja, hiszen nincs hatáskörünk a területen intézkedni – tette hozzá a Polgármesteri Hivatalt vezető jegyző.
A két hónapos akcióért felelős Vajthó Gábor, a kerületi Városrendészeti Csoport vezetője a konkrétumokat illetően elmondta, hogy a folyamatosan bővülő közterület-felügyelői állomány sem lenne képes túlóra nélkül ellátni a Moszkva térrel kapcsolatos nem kevés plusz teendőt. A városrendészet vezetője ígérte, hogy a kerület egyéb részein ugyanolyan intenzitással végzik a dolgukat a közterület-felügyelők.
– Július végéig két szolgálaton kívüli rendőr, öt közterület-felügyelő és nyolc polgárőr biztosítja vasárnap kivételével a hét minden napján a Moszkva téren közlekedők nyugalmát és biztonságát – mondta Vajthó Gábor. – Az önkormányzati hatáskörbe tartozó szabálysértések szankcionálásakor támaszkodunk a velünk együtt dolgozó fővárosi közterület-felügyelet felügyelőjére. Arra törekszünk, hogy visszaszorítsuk az illegális árusítást. Szeretnénk, ha zaklatás nélkül végig tudnának menni a járókelők, ha a hajléktalanok nem itt szemetelnének és végeznék szükségüket, ha végre nyugalom és béke lenne ezen a sokat látott téren. 

Az I., a II. és a XII. kerület közigazgatási határán belül fekvő Moszkva téren a közterület – beleértve a járdákat és az úttestet is – a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-hez, a vágányzóna és a metró pedig a BKV-hoz tartozik. Az érintett kerületek hivatalosan nem léphetnek fel a szabálytalan árusok, illetve a természetes és higiéniai szükségletüket is a téren végző hajléktalanokkal szemben.
A kerület azonban mégsem követ el jogsértést, mert a közterület-felügyelőkkel posztoló szolgálaton kívüli rendőröknek mindenhol van joga büntetni és bírságolni. Az ezekből szedett pénz a fővároshoz, a tér fenntartójához kerül. A II. kerületnek a két hónapos akció mintegy ötmillió forintjába kerül.
További beszámolók: