Megalakul a Budai Asztalitenisz Akadémia

61

A Marczibányi tér ad helyet a Budai Asztalitenisz Akadémiának, amely az utánpótlás egyik fellegvára lesz. Itt edzhet a válogatott csapat, de a kerületi lakók is lehetőséget kapnak a sportolásra.

A verseny és a tömegsport szempontjából egyaránt jelentős együttműködést született idén májusban: a Nemzeti Sportközpontok, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a II. Kerületi Önkormányzat úgy döntött, hogy közös szándék alapján fejlesztik a Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz Csarnokot. A megállapodás rögzíti, hogy az asztalitenisz-csarnok ad otthont a magyar válogatott edzéseinek, illetve a Budai Asztalitenisz Akadémiának, amely a hazai utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb bázisa lesz. Az együttműködés része az is, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat hozzájárulási nyilatkozattal támogatta a csarnok energetikai megújítását. Az intézmény szabad kapacitásait kihasználva a II. kerületieknek is eljárhatnak pingpongozni térítésdíj ellenében.

A sportcsarnokban rejlő lehetőségekről az Ormai László sportcsarnokban tartottak sajtótájékoztatót szeptember 13-án. Az eseményen részt vett a vagyonkezelő Nemzeti Sportközpontok részéről Vígh László főigazgató, a bérlő Magyar Asztalitenisz Szövetség nevében Pósfai Gábor, alelnök, valamint a terület tulajdonosa, a II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester. Köszöntőt mondott Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára. A résztvevőket és az önkormányzat első asztalitenisz-bajnokságra érkező felnőtteket és gyerekeket Gergely Gábor, világbajnok asztaliteniszező köszöntötte. 

A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a II. Kerületi Önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektetett a tömegsportra: a lakókat modern sportpálya várja a Kolozsvári Tamás utcában és a Marczibányi Sportcentrumban, a Vérhalom téren tavaly futópályát épített az önkormányzat, szeptember 28-án pedig 15. alkalommal rendezik meg a Kerületi Kaptató utcai futóversenyt.

– Több oktatási intézményben van műfüves pálya, és számos, közterületi sportpályát tartunk fent. – mondta a polgármester. – Két hete adtuk át Pesthidegkúton az új sportpályát, a bruttó 280 millió forintos beruházás harmadát a kerület, kétharmadát az MLSZ állta. A kiszolgáló létesítmény, a pályák téliesítése, a közművesítés és a környezet kialakítása 200 millió forintos önkormányzati forrásból készült el. Mindezek mellett külön öröm, hogy az akadémiának a II. kerület ad otthont.

Az elmúlt három év alatt 100 ezerrel nőtt az igazoltan klubokban sportoló fiatalok száma, a felnőtt sportolóké pedig négy év alatt 5-ről 15 százalékra emelkedett.

– Célunk, hogy 1,2 millió magyar gyerek sportoljon, mozogjon Magyarországon minden nap 2018-ra, legalább az iskolai testnevelésórák alkalmával – hangsúlyozta Simicskó István sportállamtitkár. Elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen 2020-ig tizenhat kiemelt sportágat támogatnak, összesen 135 milliárd forinttal. Az asztaliteniszre ebből 2,7 milliárd forintos állami támogatás jut.

Vígh László Nemzeti Sportközpontok főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a sportoláshoz jó színvonalú létesítmények kellenek.

– A Marczibányi téri csarnok világítása már korábban elkészült és a beázó tetőt is kijavították, a légtechnikai fejlesztésekre pedig készülnek a tervek. – emelte ki a főigazgató. – Az önkormányzattal együttműködve pályáztunk és nyertünk energetikai korszerűsítésre. A támogatásból energiatakarékos, napelemes energiaforrást kap az intézmény.

Magyarország az asztalitenisz sportágban a világ 220 tagszervezete közül a második legeredményesebb Kína mögött. Pósfai Gábor, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke beszédében elmondta, hogy eddig 79 világbajnoki aranyérmet nyertük.

– A sportág sikerét és jelentőségét tükrözi, hogy a szövetség 4000 igazolt sportolót tart számon. Idén hét sportkomplexum felújítására, illetve létrehozására 100 millió forintot fordíthatunk.

Az alelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy 2016-ban Budapest lesz az asztalitenisz EB-nek

A sportvezetők a II. kerületi önkormányzattól kerületi címerrel ellátott ütőt kaptak, amelyet rögtön ki is próbáltak Gergely Gábor közreműködésével. A sportfejlesztésekről szóló bejelentéseket követően a II. Kerületi Önkormányzat asztalitenisz versenyre várta a felnőtt amatőr és diák versenyzőket hat kategóriában. A szabadidős sporteseményt ezt követően minden évben megrendezik, megmozgatva ezzel a városrész sportszerető polgárait. A II. Kerületi Asztalitenisz Kupa 1-4. helyezettjei kategóriánként és nemenként érmet és oklevelet vihetnek haza, az első helyezettek, és a legeredményesebb iskola kupát, valamint tárgyi jutalmat, sportszervásárlási utalványt nyer.

 

Hivatkozások:

Az inforádió honlapján közzétett cikk – Megkezdte működését a Budai Asztalitenisz Akadémia

A sport365.hu portálon olvasható hír – Asztalitenisz akadémiát alapítottak Budán

A mon. hu honlapon elérhető hír – Megkezdte működését a Budai Asztalitenisz Akadémia

A borsodonline.hu internetes portálon elérhető cikk

A sportmenu.net portálon olvasható hír

A vs.hu honlapon olvasható hír – Elindult a Budai Tenisz Akadémia

A stop. hu honlapon elérhető cikk