Még nem biztos, hogy megszűnik, de tiltakoznak az OPNI bezárása ellen

124
Bár az egészségügyi miniszter január elején tett javaslatában még több, mint 700 ággyal megtartotta volna az intézetet, a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (KMRET) egyik ajánlásában az OPNI megszüntetése szerepel. Mivel nem szavazta meg a közgyűlés, a KMRET javaslata nem hivatalos.

 
A Független Hírügynökség úgy tudja, ennek ellenére az intézetben attól tartanak, hogy az ajánlást az OPNI tulajdonosa az Egészségügyi Minisztérium is tudomásul vette, és a táca vezetője az eredeti tervekkel ellentétben bezáratja az intézetet. Molnár Lajos miniszter január 8-án még 704 aktív illetve krónikus ágyat javasolt az intézetnek. Bár ez is 145 ággyal kevesebb, mint amennyi jelenleg az OPNI-ban működik. 
 
A kórház igazgatója szerint ezzel a csökkentett kapacitással is el tudnák látni a betegeket. A Független Hírügynökségnek Nagy Zoltán, az OPNI főigazgató főorvosa elmondta: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az intézet kiköltözzön az ország legdrágább ingatlanából egy kisebb épületbe. A bezárás illetve az OPNI feldarabolása azonban Nagy Zoltán szerint szakmailag indokolatlan, és ellehetetlenítené a neurológiai és pszichiátriai betegellátást.
 
A bezárás terve ellen pártállástól függetlenül a II. kerületi önkormányzat képviselő testülete is tiltakozik – mondta el az OPNI-ban tartott keddi sajtótájékoztatón Láng Zsolt fideszes polgármester. Ezt igazolta Takács Beáta, a kerület MSZP-s frakcióvezetője is, aki közölte: kötelessége kiállni a kerületben élő 88 ezer állampolgárért és ebben a kérdésben felül kell emelkedni a politikán.
 
Az Intézetet, amely Lipótként vonult be a köztudatba, 139 éve Ferenc József alapította, 40 hektáron fekszik és csak a főépület 33 ezer négyzetméter. A Műemlékhivatal által kiemelten védett, és számos jogszabály kimondja, hogy csak egészségügyi célre hasznosítható – mondta el a főigazgató. (FH)