Mansfeld Péterre emlékeztek

139

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírja, Mansfeld Péter halálának 60. évfordulójára emlékezett a II. Kerületi Önkormányzat és a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium március 21-én.

Mansfeld Péter egykori iskolájában, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott megemlékezésen Láng Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Mansfeld Péter személyében olyan fiatalemberről beszélünk, aki 1956-ban nem volt még 18 éves sem, nem akart hős lenni, nem dédelgetett világmegváló gondolatokat.

– Egyszerű rózsadombi srác volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság. Csatlakozott a Széna téri harcosokhoz, noha nem fogott fegyvert, hanem szállítási feladatokat végzett a forradalmároknak. Az ellene zajló koncepciós perben nem árulta el társait, ragaszkodott igazához, aminek az lett a következménye, hogy a kommunista hatalom kivégeztette.
Láng Zsolt polgármester az iskola diákjaihoz szólva hangsúlyozta: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét.
– Ma sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mint egykor Ő, mert a szabadság nekünk megadatott. Élvezzük és becsüljük meg mindazt, amiért elődeink megküzdöttek. Kötelességünk emlékezni a múltunkra, azokra, akik a függetlenségért harcolták 1848-ban és 1956-ban. Tenni kell azért, hogy a következő nemzedék is szabadon élhessen. Mansfeld Péter 78 éves lenne, itt lehetne közöttünk harcostársaival. Rajta keresztül emlékezzünk mindenkire, akit a különböző elnyomó diktatúrák a halálba küldtek, tönkretettek, megnyomorítottak.

Láng Zsolt megköszönte az iskolának, hogy hosszú évek óta őrzik az egykori diák, Mansfeld Péter emlékét.
– A II. Kerületi Önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a városrész egykori lakóját ne feledje az utókor. 2008-ban Mansfeld Lászlóval, Mansfeld Péter idén februárban elhunyt testvérével együtt lepleztük le a fiatal mártír nevét viselő park tábláját a korábbi Világifjúság parkban. 2016-ban a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára felújíttattuk a közparkot, ahol Menasági Péter szobrászművész Mansfeld-szobra áll. Az avatásra önkormányzatunk „Mansfeld’ 56 – A forradalom emlékezete” címmel beszédíró pályázatot hirdetett meg.
Láng Zsolt polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy az évforduló alkalmából a II. Kerületi Önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott Mansfeld Péternek.

A polgármester köszöntőjét a Csik iskola diákjainak műsora követte. A megemlékezésen részt vett a Mansfeld család képviseletében Mansfeld Edina, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, a budapesti Lengyel Nagykövetség képviseletében Małgorzata Radwan-Vass nagykövet-helyettes, az 1956-os Széna téri forradalmárok képviseletében Schrötter Tibor, Mansfeld Péter egykori cellatársa, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója, valamint Polgár Anikó, a Csik iskola intézményvezetője.

A megemlékezők megkoszorúzták a Csik iskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát, valamint az 1956. június 28-i poznańi sortűz során 13 évesen életét vesztett lengyel Romek Strzałkowski emléktábláját.

Láng Zsolt polgármester a megemlékezést követően a Mansfeld Parkban is elhelyezte az emlékezés virágait a mártír szobránál, kivégzésének 60.évfordulóján.

 

Hivatkozások:

Magyar Hírlap

Magyar Nemzet

Híradó

Demokrata

Origo

Ripost

HVG

Hidegkúti Kilátó