Makray Katalin kapta idén a Klebelsberg-díjat

72

A Klebelsberg Napok kiemelkedő eseményeként a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat Klebelsberg-díját Hidegkút közösségért végzett munkájáért idén Schmitt Pálné Makray Katalin vette át Láng Zsolt polgármestertől.

A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Klebelsberg Kuno Emléktársaság, a Pesthidegkúti Alapítvány és a Tormay Cecile kör a II. kerületi Önkormányzat támogatásával november 11–14. között rendezte meg a Klebelsberg Napok programsorozatot. A rendezvény kiemelkedő eseménye a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) Klebelsberg-díjának ünnepélyes átadása volt. 2010-ben Schmitt Pálné Makray Katalin részesült az elismerésben, amellyel minden évben olyan hidegkúti polgárt jutalmaznak, aki tevékenységével szolgálja szűkebb hazájának közösségét.

 A díjat Láng Zsolt polgármester, a Klebelsberg Napok főtámogatója adta át. A laudációban, amelyet Csabai Péter, a VÖK elöljárója olvasott fel, a sikeres olimpikonról, az odaadó családanyáról, a másokkal törődő, önzetlenül segítő emberről hallhatott elismerő szavakat a nagyszámban összegyűlt közönség.

– Éppen azoktól kaptam ezt a díjat, akik maguk is megérdemelnék – köszönte meg Makray Katalin az elismerést a hidegkútiaknak –, hiszen ők azok, akik áldozatos munkájukkal, polgári értékeikkel előbbre viszik a közösség életét. Klebelsberg Kuno-díjat kapni nagy felelősség – folytatta a köztársasági elnök felesége. – Méltónak kell lennünk örökségéhez, követnünk kell példáját ugyanolyan alázattal, tudással és tisztességgel, ahogyan ő is dolgozott, és akkor – talán hozzá hasonlóan – mi is érezhetjük, hogy megtettük mindazt, amiért erre a földre születtünk.

Láng Zsolt ünnepi köszöntő beszédében megemlékezett a kettős jubileumról, az egykori kultuszminiszter születésének 135., valamint a nevét viselő rendezvénysorozat 10. évfordulójáról.

 – Klebelsberg Kuno tíz évig működött kultuszminiszterként, és ez alatt az idő alatt csodákat tett – mondta a polgármester kiemelve a miniszter máig ható tevékenységének fontosságát, majd felhívta hallgatósága figyelmét az elmúlt évtizedek egy jellemző mementójára, a pusztulás szélén álló valaha gyönyörű Klebelsberg-kastélyra, amelynek most – állami és önkormányzati összefogással – igyekeznek méltó külsőt és funkciót találni.

Láng Zsolt meleg szavakkal méltatta az idei év kitüntetettjét, Makray Katalint, aki – mint mondta – időt és fáradtságot nem kímélve, mindig ugyanazzal a szerénységgel és kedvességgel dolgozik Pesthidegkútért.

 – Klebelsberg olyan politikusokat kívánt hazájának, akik nem felejtik el, honnan jöttek, és hová szeretnék elvezetni az országot, akik tudásukkal és a hivatásukhoz való hozzáállásukkal az európai szint fölé emelik nemzetüket. Makray Katalin minden szempontból megfelel a klebelsbergi kritériumoknak – méltatta a polgármester a kitüntetettet.

Jókai Anna, a Klebelsberg Emléktársaság elnöke az egykori miniszter azon a gondolatait osztotta meg a közönséggel, „amelyeknél égetőbbek aligha akadnak a mai magyar művelődésügyben és oktatáspolitikában.” Beszélt a népiskolák életre hívásáról, a szociális érzékenységről, mint minden jóravaló nemzet elsőrendű dolgáról, a magyarságtudatról, a hazafiságról. Az írónő végül reményét fejezte ki, hogy a mostani oktatáspolitikában a klebelsbergi gondolatoknak is helyük lesz.

 

Hivatkozások:

http://www.mno.hu/portal/748049

http://www.hirmedia.hu/link/magyar_nemzet/klebelsberg_tormay_dohnanyi_emleknapok_pesthidegkuton/1585108