Luxusadós vályogházak a kerületben

148
Marianna kíváncsi volt, min húzta fel magát a szomszéd. Nem akart hinni a szemének, amikor végére ért az összes korrekciós tényező beszámításának, s levonta a vályogfalak miatt érvényesíthető kedvezményt: a Turul utcai ház értéke meghaladja a százmillió forintot! Luxusingatlanban lakik – a fővárosi önkormányzat besorolása szerint. Hogy lehet ez?
Igaz, hogy a 150 négyszögöles telken lévő ház 250 négyzetméteres, de amikor az anyóstól örökölték, s az illetékhivataltól kijöttek, húszmillió forintra értékelték. Azt mondta az értékbecslő, a ház olyan rossz állapotban van, hogy csak a telekárat lehet figyelembe venni. Azóta próbálnak egy kis pénzt összegyűjteni a javításhoz. A férj úgy kalkulál, hogy ha ügyesek, hárommillióból kijön az aláalapozás, a vályogfalak kiváltása és talán még a vakolatra is futja. Az erre spórolt pénzből kellene befizetni a luxusadót?
Rövid időn belül az utca összes lakója a fővárosi adóhivatal honlapját böngészte. Elképedve látták, hogy a fővárosi önkormányzat, amely értékük szerint 15 kategóriába sorolta be az utcákat, a Turul utcának csaknem a legmagasabb, a 13-as minősítést adta. Itt a lakások induló négyzetméterára 650 ezer forint, ezt a számot kell szorozgatni a luxusadótörvényben korrekciós tényezőknek nevezett számokkal, míg megkapják az ingatlan tényleges értékét. Megdöbbentek, amikor a kalkulátor segítségével kijött a végösszeg. Nem tudták, hogy házaik négyzetméterenként 827 ezer forintot érnek. (…) Az egész Svábhegyen Kútvölgyi utastul, Béla király utcástul és Normafástul a legmagasabb kategória 11-es, vagyis az örökpanorámás, uszodás, személyzettel, testőrséggel és távirányítóval működtetett luxusvillák a főváros szerint értéktelenebbek, mint a Máriaremetén (II/A kerület) található lakások. A gazdagok körében szintén státusszimbólumnak számító rózsadombi Gárdonyi Géza utcában is kevesebbet ér a villasor négyzetméterenkénti ára, mint Marianna vályogházáé.
(…) Való igaz, egész Budapesten mind­össze hat utca van, amelyiket drágábbnak minősítettek a Turul utcánál. Az egyetlen hely a fővárosban, amelyet a 15-ös kategóriába soroltak, a budai Várban lévő Országház utca. A 14-es övezetbe az egész fővárosban mindössze öt utca tartozik, az I. kerületben lévő Szentháromság tér, valamint a II. kerületi Barlang utca, Battai lépcső, Fenyves utca és Pasaréti út. Utánuk mindjárt a Turul utca következik, egy szintre kerülve a budai Várban lévő Tóth Árpád sétánnyal.
(…) Át kell költözni a Dutka Ákos utcába ­ mondja gunyorosan T. úr, utalva arra, hogy a Turul utcát keresztező, hatalmas villákkal nemrég beépített panorámás utca viszont csak a 7-es kategóriába tartozik. Mint ahogy a többi keresztutcát is kevesebbre értékelték: az Ördögárok utcát a 8-as, a Zsíroshegyi utcát a 9-es övezetbe sorolták. Így a sarkon lévő házak értéke attól függ, hogy annak idején éppen melyik utcára nyitották meg a kaput. Akinek két bejárta van, az most úgy döntött, lezárja a Turul utcai frontot, és máris megszabadul a fizetési kötelezettség alól. (…)
A Turul utcaiak problémáját Láng Zsolt kerületi Fidesz-elnök is felkarolta. A napokban interpellált az érdekükben a II. kerületi önkormányzat testületi ülésén.
– Az adófajta bevezetése a főváros önkényes, minden előkészítést nélkülöző besorolásával együtt olyan helyzetet teremtett, amely szemben áll a józan ésszel – mondta a képviselő, aki Horváth Csaba polgármestert, parlamenti képviselőt arra kérte, tegyen meg mindent a képtelen és igazságtalan szabályozás mielőbbi megváltoztatásáért. Szerinte a szándék biztosan nem az volt, hogy a társadalmi középosztály, a békebeli családi házakban élő többgenerációs családok életét ellehetetlenítse.
– Szemben áll a józan ésszel, hogy a századelő vidéki nyaralói egy besorolásba essenek a napjainkban épülő, ténylegesen luxusvillákkal.
A Turul utcaiak tovább folytatják küzdelmüket. Jogi elégtételt akarnak. Ki szeretnének kerülni a 13-as kategóriából. Izsák Orsolya ingatlanjogász szerint nem esélytelen a harcuk, hiszen ebben az esetben különös méltánylást érdemlő magánérdek, vagyis alkotmányos alapjog sérül. S mivel az Alkotmánybíróság (AB) eddig is számtalan önkormányzati rendeletet megsemmisített, ennek is jó esélye van arra, hogy hasonló sorsra jusson.
Az Alkotmánybíróságtól (AB) megtudtuk: a luxusadóról szóló törvénnyel kapcsolatban már érkezett indítvány, amely a törvény alkotmányosságát támadja. Sereg András, az AB sajtófőnöke lapunknak elmondta: a két indítvány iktatásával megkezdődött az alkotmánybírósági eljárás.

Halász Csilla – a szerkesztett változat, az eredeti cikk a Heti Válaszban jelent meg