Lépcsőt neveztek el Kass Jánosról

94

Lépcsőt neveztek el Pasaréten Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészről, aki hosszú évtizedekig volt a II. kerület lakója.

 

Az ünnepélyes átadásra március 23-án, halálának évfordulója alkalmából került sor. A Kass János lépcsőt Láng Zsolt polgármester és a névadó lánya, Kass Eszter festőművész avatta fel. Családtagok, barátok, pályatársak gyűltek össze az első tavaszi napsütésben a Herman Ottó úton, ahonnan ezentúl a Kass János lépcsőn lehet leereszkedni a Rhédey és Vadorzó utca találkozásához. Az egybegyűlteket elsőként Gulyás Gergely országgyűlési képviselő köszöntötte, aki a néhai művészt az egykori kódexmásolók 20. századi utódának nevezte. Mint mondta, ők sem egyszerűen széppé akarták tenni a könyveket, hanem képpé formálva akarták az emberi lélek legmélyébe égetni a szövegben megjelenő üzeneteket. A képviselő emlékeztetett arra, hogy több generáció számára Kass János képi tolmácsolásában jelent meg Az ember tragédiája, illetve Hamlet, Don Quijote vagy Mózes története. Munkáit háromszor választották a világ legszebb könyvének, ami nemcsak a II. kerület, de Budapest, a magyar kultúra és művészet egészének büszkesége.

Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész személyes hangon emlékezett egykori mesterére, későbbi pályatársára. A Kass János lépcső, ahogy fogalmazott, őt a múltba vezeti vissza; életének, életüknek fontos helyszíne volt Pasarét, a Hankóczy utca és a Herman Ottó út. Tanárként nagyszerűnek és elegánsan európainak nevezte, aki nem akart kis „kassjánosokat” nevelni. Tanítványai közül sokan Kossuth-, Munkácsy- és Ferenczy-díjas művészekké lettek. Járta a világot, információkat és könyveket hozott haza. Csupa szív ember volt, aki hol lakást, hol munkát igyekezett szerezni növendékeinek. 

Molnár Gyula elmondta, hogy először 15 éves korában találkozott Kass rajzaival, Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című regényének lapjain. „Tanár úr kérem, innen, a Kass János lépcső aljáról jelentem, mi, a tanítványaid, haladunk előre, lépcsőfokról lépcsőfokra…” – zárta visszaemlékezését a grafikus.

A beszédeket követően Quintus Konrád színművész szavalta el Juhász Ferenc Kass János halálára írt, A szűz Tisza című versét.

A Kass János nevét őrző utcatáblát Láng Zsolt és Kass Eszter leplezte le, és adta át a lépcsőt. Az ünnepségen a II. Kerületi Önkormányzat részéről a polgármester mellett részt vett Biró Zsolt és Kaposi Péter önkormányzati képviselő is.