Lebonthatják a minisztérium épületét

63

Napokon belül megszülethet az a kormányhatározat, amely a Margit körúti, elhasználódott irodaház lebontását irányozza elő. Nemcsak esztétikai, hanem környezetvédelmi és egészségügyi okokból is szükség lenne az épület elbontására.

 

A Gazdasági Minisztérium 1971-ben elkészült Margit körúti épületének történetével, városképi szempontból megnyilvánuló súlyos örökségével a Budai Polgár Online-on olvashatnak bővebben. Több megszólaló építész úgy véli: a körút és a kerület azzal nyerne a legtöbbet, ha elbontanák a hatalmas alapterületű, 8 emeletes vasbeton szerkezetű irodaházat. Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő  arról tájékoztatott, hogy a kormány elé került az épület jövőjének sorsa. Hamarosan megszülethet az a kormányhatározat, amely az elhasználódott irodaház lebontását irányozza elő. Láng Zsolt polgármester, a II. kerület országgyűlési képviselője szerint ezzel élhetőbbé válna a Margit körút és környéke.  

– Közel két évtizede, az Államigazgatási Főiskolán fenntartható fejlődés témakörében Budapest légszennyezéséről írtam diplomamunkámat – fogalmazott Láng Zsolt. – Már ekkor egyetértett abban a szakirodalom, hogy Budán az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma, hogy a Hűvösvölgyből érkező szél a minisztériumi épület hatalmas tömbje miatt nem jut el a Margit körútra. Szélcsatorna-vizsgálatok is igazolták, hogy a Margit körúton a Kis Rókus utca betorkollásánál a legnagyobb a károsanyag-kibocsátás koncentrációja. A Hűvösvölgyből érkező légáramlat csak nehezen jut el a Margit körútra, ezáltal nem tudja átszellőztetni a Duna irányába a körút felgyülemlett szennyezett levegőjét. Így nemcsak esztétikai, hanem környezetvédelmi és egészségügyi okokból is szükség lenne az épület elbontására. – mondta el Láng Zsolt, aki mindezekhez azt is hozzáfűzte: a kerület érdekében évek óta próbálta elérni, hogy lebontsák az épületet.  

 

– Örömömre szolgál, hogy Varga Mihály miniszter úrban segítőre találtam ebben a kérdésben, és a jelenlegi kormány – a környezetvédelmi problémát fontosnak tartva – hamarosan meghozhatja a bontáshoz szükséges határozatot.

– A döntést előkészítő tanulmány szerint a lebontás mellett több érv is szól – emelte ki Varga Mihály. – Az egyik, hogy rendkívüli módon elhasználódott az épület kívül-belül egyaránt. A másik fontos szempont – amit több szakértő is hangsúlyozott –, hogy az épület gyakorlatilag elzárja a budai szélcsatornát, amely észak-nyugatról hozhatna friss levegőt a Margit körútra és a Víziváros egy részébe. Az irodaház megépülésekor talán nem voltak olyan fontosak a környezetvédelmi szempontok, de ma már az autóforgalom megnövekedése miatt az itt élők számára sokszor elviselhetetlen mértékű a légszennyezés.  Varga Mihály elmondta: a kormány mindezen tényezők figyelembe vételével jutott arra az álláspontra, hogy lebontásra javasolja a Margit körút 85–87. alatt található épületet. 

 

– A döntést természetesen szeretnénk jól előkészíteni. Jelenleg 5 kormányzati hivatal található az irodaházban. Itt működik a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Bányavagyon Hasznosító Kft, a Bányászati Szövetség, valamint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Az épület azonban így is csak harmad részben van kihasználva: 320-an dolgoznak benne, miközben eredetileg 900 fő befogadására lenne alkalmas – tette hozzá Varga Mihály, aki azt is elárulta, hogy a Magyar Állam tulajdonát képező terület további hasznosításáról még nem született döntés. Azt azonban megtudtuk: a kormány célja, hogy a rossz állapotú és alig kihasznált épület helyén funkciójában és küllemében is a környezetéhez illeszkedő terület jöjjön létre. Természetesen az ide születő terveknek összhangban kell lenniük a közeli Széll Kálmán tér megújítására nem rég elfogadott elképzelésekkel is. Varga Mihály hozzátette, a bontást követően a minisztériumi épület mintegy 2,5 hektárnyi területe a Millenáris két épületének (az M jelű csarnok és a Melegpörgető) rekonstrukciójával együtt újulna meg.

 

Hivatkozások:

Az Index portálján 2013. február 28-án „Lebontják a Gazdasági Minisztérium épületét” címmel megjelent cikk

Lebontják Budán a gazdasági minisztérium irodaházát adta hírül a hvg.hu

Elbonthatják az egykori gazdasági tárca irodaházát – olvasható a Napi Gazdaság portálján

Döntöttek: Lebontják az ártalmas gazdasági minisztériumot – olvasható a portfolio.hu portálján