Láng Zsolt: Karácsony nem jól bánik a pénzzel

96

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta: a fővárosnak van önálló bevétele, ebből a működését meg kell tudni oldania, amellett, hogy támogatásokat is kap a kormánytól.

Láng Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: úgy látja, komoly munka folyik a kormányon belül azzal kapcsolatban, hogyan lehet az újraindítást az önkormányzatoknál és az ország többi szegmensében is segíteni. A frakcióvezető szerint a védekezéssel és az újraindítással összefüggésben nagyjából 5000 milliárd forintos kiadásnál jár a kormány, vagyis nem gondolja, hogy nem segítenek.

Szerinte a probléma az, hogy az elvonásokkal vagy támogatásokkal kapcsolatban nem ütköznek valódi számok, hanem csak „légből kapott szlogenek mennek” a főváros részéről, mint például a kivéreztetés. Közben viszont a Magyar Államkincstárnál lévő adatok alapján történik meg az a helyzetfelmérés, hogy hol és kinek kell segíteni.

Arra a felvetésre, hogy a gépjárműadó elvonásával sok pénz kerül át a fővárostól a NAV kasszájába, a frakcióvezető úgy reagált: a tavalyi 86 milliárdos támogatás után, amit a kormány a budapesti önkormányzat működtetésére ad, 2021-ben ez az összeg már 115 milliárd forint.
A kincstár mai adatai szerint – ide adják le ugyanis az önkormányzatok hivatalosan a számláikat – 89 milliárd forint van a fővárosnál pénzeszközben, és további 66 milliárd állampapírban – közölte Láng.

Teljes cikk és interjú – ATV Egyenes Beszéd 2021.05.04.