Láng Zsolt: A szabadság a legnagyobb dolog, amit soha nem homályosíthat el a múló idő

73

A szabadság a legnagyobb dolog, amit soha nem homályosíthat el a múló idő és nem halványulhat azok példája, emléke sem, akik életüket adták érte – jelentette ki Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz elnöke, országgyűlési képviselő az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett budapesti megemlékezésen.

A kormánypárti politikus a budapesti Fidesz és a Fidelitas közös, Corvin közben tartott megemlékezésén arról beszélt: a Corvin közről a pesti srácok felkelőcsoportja jut eszünkbe, az a mintegy négyezer ember, akik 1956-ban ehelyütt ragadtak fegyvert és vívtak reménytelen harcot a sokszoros túlerővel szemben. Esélytelenek voltak, egyenlőtlen volt a küzdelem és azt is tudták, hogy az életük a tét, mégis bátran harcoltak és 40-50 orosz tankot lőttek ki a környéken – mondta.

Az összegyűlt emlékezők előtt Láng Zsolt kijelentette: a felkelők erejét a szabadságvágy megsokszorozta. A hősies ellenállás azonban nem szabadságot, hanem halált, rabságot és megbélyegzést hozott nekik. Több mint négyszáz józsefvárosi felkelő életét vesztette, a kádári megtorlás hónapjaiban pedig a VIII. kerületből mintegy 150 szabadságharcost ítéltek el, 23 embert halállal bűntettek – emlékeztetett, majd úgy fogalmazott: „ezek az elvett életek emelik szentté ezt a helyet, ahogy Budán a Széna teret is.”

Teljes cikk – Magyar Hírlap 2022.10.22.