Lakópark épül az árvaház helyén?

187

A budai hegyek találkozásánál fekvő, II. kerületi ingatlan a legújabb divat szerint alkalmas lakóparképítésre. A terület beépítésével még az értékesítésről szóló fővárosi előterjesztés is számol. Az ügy legpikánsabb része, hogy olyan csereingatlant kérnek a majdani tulajdonostól az erdős területért, amely lehetőleg a főváros pesti oldalán fekszik, de megfelel a gyermekvédelmi törvényeknek. Az ingatlanon egy több száz négyzetméter alapterületű, a múlt század elején épült villa található melléképülettel, úszómedencével. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló, ifjúságvédelmi otthonként működő épület környezete most még úgynevezett intézményi zöld besorolású terület. A főváros megbízásából felkért ingatlanszakértő 951 millió forintra becsülte fel a telket, értékcsökkentő hatásként említette a Fővárosi Gázművek bányaszorgalmi jogát, mivel egy gázvezeték és jelzőkábel halad át az ingatlanon. Egy városházi tanulmány szerint a villa a felújítását követően sem lenne igazán megfelelő a fiatalok utógondozására.

A dokumentum azért sürgeti az értékesítést, mert 62 férőhelyes az otthon, a gyermekvédelmi törvény pedig maximum 40 férőhelyet ír elő. A tanulmány megállapítja: egy esetlegesen felajánlott értéktelenebb pesti csereingatlan esetében – amely megfelel a speciális előírásoknak – még az árkülönbözettől is eltekinthet a főváros, amennyiben az öt évnél nem régebbi építésű, s át kell alakítani.
Láng Zsolt, a Fidesz II. kerületi választókerületi elnöke szerint a városrész legkiemeltebb helyén található ingatlan sikeres értékesítése esetén lakóparképítéssel kell számolni. Az önkormányzati képviselő furcsának tartja, hogy a csereingatlanra meghatározott feltételek túlzottan konkrétak, amelyeknek nem sokan tudnak megfelelni. Láng elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a kiírás miatt a II. kerületi önkormányzat lényegében nem tud élni elővásárlási jogával. A Fidesz ezért arra szólítja fel Horváth Csaba szocialista polgármestert, hogy tiltakozzon az eljárás ellen, s tárgyaljon Demszky Gábor főpolgármesterrel a zöld területek további csökkenésének megállítása érdekében.
Horváth Csaba a Magyar Nemzet érdeklődésére úgy nyilatkozott: a II. kerületet nem lehet kizárni az elővásárlásból a jogszabályok miatt. Hozzátette viszont, hogy nem élnek majd ezzel a joggal, hiszen nincs szükségük ilyen ingatlanra. Több telket akar a kerület is értékesíteni a jövőben – mondta.
Forrás: MNO