Kutyával a gyógyulásért

60

Kutyás terápiával is segíti a különböző pszichiátriai problémákkal, viselkedési és figyelemzavarral, egyéb fogyatékossággal küzdő gyermekek fejlődését a Budai Gyermekkórházban. A foglalkozást a Lions club és az önkormányzat támogatja.

Négylábú kedvenceink jó hatással vannak testi-lelki egészségünkre. Ezt felismerve elsősorban lovakat és kutyákat egyre több helyen és egyre nagyobb sikerrel alkalmaznak terápiás helyzetben is, például a Budai Gyermekkórházban.

Egy ilyen foglalkozásra látogatott el Láng Zsolt polgármester is, aki – ahogy fogalmazott – a kutyák és a gyerekek nagy barátjaként nem tudott ellenállni a meghívásnak. Dr. Madarasi Anna a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai orvosigazgató helyettese a látogatás során elmondta, hogy a foglalkozás a Lions club finanszírozásában az önkormányzat támogatásával valósulhatott meg, és nyújt időről időre felejthetetlen perceket a kis betegeknek.

Magyarországon ma még csak a Budai Gyermekkórházban „dolgoznak” kutyák is gyermekgyógyászati rehabilitációs osztályon. Az osztály vezetője, dr. Medveczky Erika beszámolt eddigi pozitív tapasztalatairól: minden ifjú paciens korától és állapotától függetlenül nagy örömmel vesz részt a testi fejlődést játékosan elősegítő, ugyanakkor – az állat közelségének köszönhetően – lelki és érzelmi feltöltődést is nyújtó foglalkozásokon.