KRESZ-tanpálya épült kerületünkben

111

Óvodás és kisiskolás korosztály számára létesített KRESZ-tanpályát a II. Kerületi Önkormányzat a pasaréti Fenyves park területén. Kismotorral, futóbiciklivel, rollerrel és gyermek kerékpárral is lehet használni a KRESZ-parkot, amely elsősorban tanulási célokat szolgál és a Közlekedéstudományi Intézet szakértői bevonásával készült.

A pályát a Virág árok Óvoda két nagycsoportja avatta fel Láng Zsolt, II. polgármester közreműködésével. A park alsó, Pasaréti út melletti, ligetes, árnyékos részén épült a pálya, amelynek nyomvonalát úgy alakították ki, hogy a ligetes rész ne károsodjon, fát ne kelljen kivágni. Az útvonal a fák között vezet, így a gyerekek árnyékban játszhatnak a nyári hőségben is. A tervezők sokféle közlekedési helyzetet szimuláltak, a tanpályán játszva elsajátítható néhány KRESZ-szabály. A gyalogátkelőhelyet, a jelzőlámpát, a körforgalmat és az útkereszteződést is KRESZ-tábla jelöli. A beruházás bruttó 36 millió forintba került, a kormány – Varga Mihály miniszter, a kerület képviselője közbenjárására – 21,5 millió forinttal támogatta a munkálatokat a központi költségvetésből.

 A KRESZ-pályát a parkot látogató családokon kívül a közeli Virág árok Óvodába járó gyerekek és a szomszédos Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium Fenyves utcai épületének tanulói is kihasználhatják majd. A parkban régóta működik játszótér és nemrég létesült egy kültéri fitneszpark is.

A II. Kerületi Önkormányzat jelenleg 22 pihenőparkot és 20 közterületi játszóteret tart fenn, ezek fejlesztése és karbantartása folyamatos. Tavaly hat helyszínen is fejlesztéseket végzett az önkormányzat a fenntartásában lévő parkokban és játszótereken, 140 millió forintból. A legnagyobb munka a Vérhalom téren zajlott, ahol az elhasználódott hinták és játszóvár lecserélése mellett úgynevezett tematikus játszóhelyet is kialakítottak. A Tűzoltós játszótér az elmúlt időszakban rendkívül népszerű lett a II. kerületi gyerekek körében.

 

Hivatkozások:

origo.hu

hiradó.hu

Magyar Idők

Magyar Hírlap

Ripost

hir.ma

ma.hu