Közösségi tér a Szabadság utcában

53

A Ghymes együttes koncertjével nyílt meg a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont szeptember 6-án Pesthidegkúton. A Szabadság utcai focipályák mellett – a fejlesztés második ütemeként –szabadidőparkot adott át Láng Zsolt polgármester.

„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel” – dúdolgatták néhányan az LGT slágerét szeptember 6-án délelőtt a hidegkúti Szabadság utcában. Egy héttel a műfüves pályák átadását követően gyermek- és családi programokkal várta a II. Kerületi Önkormányzat a hidegkútiakat a közösségi célokat szolgáló, ingyenesen használható szabadidőpark megnyitójára.

Láng Zsolt polgármester köszöntőbeszédében Pesthidegkút egyik legfontosabb értékének nevezte az erős helyi identitást és az élénk közösségi életet. Az önkormányzat elsősorban önálló intézmények és közösségi terek kialakításával, fejlesztésével igyekszik erősíteni a meglévő helyi összetartozást– utalt az elmúlt évek jelentősebb hidegkúti beruházásaira a polgármester, amelyek között felsorolta a Klebelsberg Kultúrkúriát, a Hidegkúti Rendészeti Központot, az átalakuló új városrészközpontot, valamint a Máriaremetei úton álló Mentőállomást. Ez utóbbi intézményt és a most elkészült sport- és a szabadidőcentrumot Pokorny József személye köti össze – derült ki Láng Zsolt szavaiból. Az évtizedeken mentősként dolgozó Pokorny József elévülhetetlen érdemeket szerzett Hidegkút sportéletének megszervezésében és működtetésében.

– Egy közösség összefogása és összekovácsolása fűződött a nevéhez. Szinte napra pontosan öt éve, 2009. szeptember 5-én elhunyt Pokorny József nagy álma valóra vált: a hidegúti Szabadság utcai sportpálya méltó körülményeket biztosít a helyi utánpótlás-nevelésnek, a közösségi tér pedig az itt élőknek biztosít lehetőséget a kikapcsolódásra, hétvégi találkozásokra, a munka utáni mozgásra – tette hozzá polgármester, majd Pokorny Antallal, Pokorny József testvérével átadta a hidegkútiaknak a szabadidőparkot.

A múlt hétvégén felavatott sportközpont szomszédságában az önkormányzat ingyenesen használható családi rekreációs területet alakított ki. A régi főbejárat felől közelíthető meg a füves focipálya, illetve a 360 méter hosszúságú gumiburkolatú futókör. Ezenkívül petanque-pálya, kültéri kondipark, több pingpong-és sakkasztal, szaletli és kiépített tűzrakóhely várja a családokat. A park mindenki számára nyitva áll napközben 7–21 óráig. Éjszakára – biztonsági okokból illetve a rongálások megelőzése végett– zárva tart az intézmény, amelynek őrzését is biztosítja az önkormányzat megbízásából a működtetői feladatokat ellátó II. Kerületi Kulturális Nonprofit Kft.. A kor elvárásainak megfelelően a területre külön női és férfi illemhelyet is magába foglaló szaniterkonténert is telepítettek.

Az új közösségi tér megnyitója a Ghymes együttes koncertjével folytatódott. A finom falatokról hidegkúti civil szervezetek gondoskodtak: a VÖK csapata csányi káposztával, a HSC pingpongos szakosztálya tárkonyos raguval, a Stella Maris Patika csapata babgulyással, a HÖLPP tagjai marhapörkölttel, a Budaligeti Polgári Kör pedig bablevessel vendégelte meg a helyszínre érkezőket

Láng Zsolt az átadó ünnepség után elmondta: a Szabadság utcai területet a hidegkútiak évtizedek óta sportolásra és kikapcsolódásra használják. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan a következőévtizedekben is ezt a célt szolgálja, de jóval színvonalasabb körülmények között.

 

Hivatkozás:

A Magyar Nemzetben 2014. szeptember 8-án megjelent cikk – Újabb közösségi  tér Pesthidegkúton 

A Fidesz.hu honlapon olvasható hír – Átadták az új pesthidegkúti sportcentrumot