Koszorúzás a Schittenhelm-emlékműnél

59

A rendkívüli időjárás ellenére sokan eljöttek a magyar szabadságért hősi halált halt osztrák honvédtüzér síremlékénél rendezett ünnepségre, amelyen részt vett Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály miniszter is.

Téliesre fordult az idő március 14-én délután, zuhogó hóesésben köszöntötte az egybegyűlteket Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, majd Molnár Katalin énekes ’48-as dalokat adott elő. Ezután Besenczi Benedek, a Fillér utcai iskola diákja szavalta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét.

A II. Kerületi Önkormányzat nevében Gór Csaba képviselő ünnepi beszédében Schittenhelm Ede bátorságát méltatta: – Schittenhelm Ede is azok közé tartozott, aki tudatosan választották és vállalták, hogy a magyar szabadságért küzdenek. Vállalta a harcot a magyar hazáért, vállalta a maradást, miközben menekülhetett volna; vállalta a halált. Hűen szolgálta az ügyet, amelyben hitt, és amelyre felesküdött.

A megemlékezés végén elsőként Láng Zsolt, majd Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyezte el a megemlékezés virágait a síremléknél. Riczkó Andrea képviselő és Ernyey László frakcióvezető a Fidesz II. kerületi szervezete, Kocsy Béla elnök, valamint Skublicsné Manninger Alexandra és Schanda Tamás, a KDNP II. kerületi szervezete, illetve Biró Barna és Szabó Norbert, a Jobbik II. kerületi szervezete nevében koszorúzott a március 14-i rendezvényen.