Könyvadomány a KSH Könyvtárnak

59

A költészet napja alkalmából Láng Zsolt ötezer kötetnyi, főleg határon túli szerzőktől származó könyvet adományozott a KSH Könyvtárnak. A II. kerület polgármestere a könyveket Fülöp Ágnesnek, a könyvtár főigazgatójának adta át.

– Egy nagyobb könyvesbolt megszűnésével több ezer könyv került a II. kerület birtokába – mondta Láng Zsolt. – Szerettük volna szakértő kezekbe adni a tulajdonunkba került könyveket, és ezzel együtt azt is el kívántuk érni, hogy a II. kerületben élők számára elérhetővé váljon a több ezernyi kötet. Úgy döntöttünk, hogy az állomány nagyobb részét az olvasni szerető II. kerületi polgárok rendelkezésére bocsátjuk. A KSH Könyvtárral évek óta jó kapcsolatot ápol önkormányzatunk, ennek köszönhető, hogy az intézménybe látogató II. kerületiek kedvezményesen vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait.

Fülöp Ágnes főigazgató elmondta: nagy örömmel fogadták a leginkább határon túli szerzők szépirodalmi műveiből, a tudományos igényű történeti munkákból és a lexikonokból álló felajánlást.

–A most átvett könyvállomány nagy része kölcsönözhető lesz, így biztosan sok II. kerületi is kézbe veszi azokat, hiszen évről évre egyre többen látogatják könyvtárunkat. Intézményünk mintegy nyolcszázötvenezer dokumentumot őriz, amely a mai napon újabb ötezer példánnyal bővül – tette hozzá Fülöp Ágnes.

Március közepén a kerület adományaként a teljes, 7500 darabos állományból – a Budapesti Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportjának szervezésében – vittek a moldvai Ferdinándújfaluba mintegy 2500 kötetnyi olvasnivalót az ott élő csángók magyar nyelvű oktatását támogatva.

A II. Kerületi Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a kultúra és az irodalom terjesztésének feladatát. Ennek jegyében minden évben koszorút helyeznek el a kerületben élt írók és költők – Ápriliy Lajostól kezdve Német Lászlón és Illyés Gyulán át Ottlik Gézáig vagy Szabó Lőrincig – emléktáblájánál. Az idei költészet napján pedig Weöres Sándor és Lackfi János egy-egy versével lepte meg az önkormányzat a gyerekeket a kerület 16 játszóterén.

Hivatkozások:

A Fidesz honlapján 2013. április 10-én megjelent cikk- Láng Zsolt ötezer könyvet adott át a KSH könyvtárnak

Ötezer könyvet adományozott Láng Zsolt- olvasható a Magyar Nemzet honlapján

A budapestinfo.eu portálon olvasható hír- A költészet napjára megajándékozta a KSH Könyvtárat a II. kerület

Ittlakunk.hu honlapon közzétett cikk- Ötezer kötetet ajándékozott a KSH-nak az önkormányzat