Költőt, írót, tudóst és színészt tüntettek ki

61

A Kerület Napja alkalmából Dr. Láng Zsolt polgármester június 21-én átadta a városrész önkormányzatának idei elismeréseit. A Marczibányi Téri Művelődési Központban költő, író, tudós és színész vehette át a II. kerületi elismerést.

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében, a II. kerületi polgárok javaslatára 2012-ben díszpolgári címmel tüntetik ki Bitskey Tibor színművészt. Posztumusz díszpolgári kitüntetéssel tiszteleg a kerület az idén 100 éve született Örkény István író életműve előtt. Dr. Károlyházy Frigyes fizikust és Lator László költő, műfordítót II. Kerületért Emlékéremmel jutalmazza az önkormányzat.

Láng Zsolt polgármester a Marczibányi Téri Művelődési Központban tartott ünnepi díjátadáson kiemelte: a díszpolgári címmel, a posztumusz díszpolgári címmel és a két II. Kerületért Emlékéremmel − ahogy minden alkalommal, idén is értékteremtő és értékőrző teljesítményeket ismer el az önkormányzat. – A kitüntetésekkel tiszteletünket és elismerésünket kívánjuk kifejezni művészi, szakmai és emberi elkötelezettségük előtt, és rámutatni arra, hogy a XX. század nehezen kiismerhető történelmi-emberi és morális labirintusában mindig tudták: merre van a jó irány – hangsúlyozta a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt.
Az eseményen részt vett Varga Mihály miniszter, számos, a II. kerületben élő közéleti személyiség és a városrész korábbi kitüntetettjei közül is sokan ellátogattak az ünnepségre.

 

A II. kerület díszpolgára 2012-ben: Bitskey Tibor színművész

 Egy ország rajongott a mély hangú hősért, aki Rákóczi hadnagyaként forgatta a kardot, Baradlay Ödönként közelharcot vívott a farkasokkal, és Kis Miskaként énekelve itta a bort. 1964-től tíz éven keresztül a Vígszínház tagja volt, majd a Nemzeti Színház színésze lett. A rendszerváltozás után az Udvaros Béla által alapított Evangélium Színház tagja lett, majd Szolnokon a Szigligeti Színházban játszott epizódszerepeket. Első filmszerepe a Rákóczi hadnagya (1953) volt. A hatvanas években Várkonyi Zoltán Jókai Mór regényei alapján készített filmdrámái hoztak országos ismertséget számára. A 83 éves Kossuth- és Jászai-díjas művész hat évtizede él a II. kerületben.

 

A II. kerület posztumusz díszpolgára 2012-ben: Örkény István író


Száz éve, 1912-ben született író életműve egyszerre klasszikus és mai, könnyfakasztóan humoros és torokszorítóan tragikus, általánosan emberi és tipikusan magyar. Örkény István drámái, kisregényei és egyperces novellái a XX. századi irodalom kiemelkedő alkotásai, amelyek szerzőjük mély humánumáról és emberismeretéről, kivételes érzékenységéről és intelligenciájáról tanúskodnak. A kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas író a groteszk és az abszurd máig legkiválóbb képviselője a magyar irodalomban. Örkény István hosszú évtizedeken át – egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig – élt a II. kerületben, műveiben több helyen feltűnnek a pasaréti utcák és terek.

 

II. Kerületért Emlékérem kitüntetésben részesült:

Dr. Károlyházy Frigyes fizikus


A nemzedékeket tanító professzor az elméleti fizika kutatója, aki a kvantummechanika és a relativitáselmélet nemzetközi hírű szaktekintélye. Dr. Károlyházy Frigyes 1948-tól az ELTE matematika-fizika szakára, majd fizika szakára járt. Politikai okokból többedmagával együtt egy évvel később az Eötvös Collegiumból kizárták. 1952-től oktató, majd 1972-től egyetemi tanár lett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Elméleti Fizika Tanszékén. 1963-ban egy évig Amerikában, majd Chilében folytatott tudományos munkát. Neve elválaszthatatlan az Eötvös-versenyektől, hiszen évtizedek óta a feladatokat készítő bizottság tagja. A Magyar Tudományos Akadémia fizikai tudományok doktora címet 1972-ben szerezte meg. Generációk tanultak az általános iskolákban a Csákány Antalnéval közösen írt fizika tankönyvekből.

 

Lator László költő, műfordító


Költőként kezdte pályáját Lator László, akinek első versei a Válasz és a Magyarok című lapban jelentek meg először. A fordulat évét – 1948-at – követően nem jelenhettek meg művei, első verseskötete csak 1969-ben látott napvilágot. 1955-től az Európa Könyvkiadó lektora, majd főszerkesztője volt. Lator László jelentős esszéista és kiváló műfordító, állandó szerkesztője, illetve szereplője a rádiónak és a televíziónak. Jeles pedagógus, egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta. A kortárs költészet alkotói, Ferencz Győzőtől kezdve Tóth Krisztinán át, Imre Flóráig és Lackfi Jánosig mesterükként tekintenek a József Attila-, Kossuth- és Prima-díjjal is elismert költőre.

 

Hivatkozások:

Az Index.hu portálon megjelent cikk

A Magyar Nemzet Online portálon megjelent hír

A Metropol újságban közzé tett hír

A Belfold.ma.hu portálon megjelent hír