Klebersberg Napok

87

Csupán ötvenhat évet élt Klebebelsberg Kuno (1875–1932), mégis olyan művet hagyott maga után, amely ma is élővé teszi szellemiségét. A kultúra, a műveltség iránti elkötelezettsége vezérelte minden tettét, és az a gondolat, hogy a trianoni békeszerződés után harmadára csökkent Magyarországot szellemi nagyhatalommá tegye.
A Klebelsberg Kuno Emléktársaság célja, hogy Pesthidegkút egykori lakójának emlékét megőrizze, munkásságának értékeit a mai kor számára megtartsa. A november 16-án a művelődési központban tartott A kultúrpolitikus Klebelsberg politikai kultúrája – politikai kultúra ma címmel tartott konferencián a korábban ugyanezzel a címmel meghirdetett pályázatra beérkezett műveket ismerhette meg a közönség.

 pályaműveket elbíráló zsűri – Dobos Krisztina, Erdősi Károly, Tóthpál József és Párkány László – értékelése alapján a II. kerületi önkormányzat fődíját Kultúra és politika című írás szerzője Fázsy Anikó kapta, melyet Láng Zsolt polgármestertől vett át. A fővárosi önkormányzat különdíját Mátrainé Mester Katalin a Példaképe lehetne a XXI. Század politikusainak című pályaművéért vehette át Horváth Csaba főpolgármester-helyettestől.
A konferencián különböző pártszínekben számos politikus vett részt, a már említett Láng Zsolton és Horváth Csabán kívül megjelent Balsai István, Gulyás Dénes, Mécs Imre, Hoffman Rózsa országgyűlési képviselő, Skublicsné Manninger Alexandra, Csabai Péter, Bándy Péter, Soltész Attila és Porkoláb Mátyás önkormányzati képviselő, valamint Balczó Zoltán, a Jobbik Magyarországér Mozgalom alelnöke.
A konferenciát követően került sor a Klebelsberg-díj átadására. A polgárok javaslatára és a II. kerületi önkormányzat döntése alapján az idei díjazott Esterházy László, a máraremetei bazilika plébánosa. A kitüntetés átadásakor Láng Zsolt polgármester Esterházy atya Pesthidegkút hit- és közösségi életéért kifejtett tevékenységét méltatta.
A Klebelsberg-napok rendezvényének következő eseménye november 24-én  Madarász Katalin népdalénekes önálló estjével folytatódik, december 2-án pedig egyedülálló színházi élményben lehet része az érdeklődőknek. A Pesti Magyar Színház művészei Iglódi istván rendezésében Vörösmarty Árpád ébredése című történelmi színművét mutatják be oratorikus formában.