Kivonult a jobboldal a II. kerületi önkormányzat üléséről

149

Az ügyről tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Horváth Csaba a választási eredmények egy nemkívánatos fejleményének nevezte a történteket. Véleménye szerint a jobboldali képviselők összekeverik a parlamenti választásokat és az önkormányzati munkát, amire a kerület lakói felhatalmazták őket. Arra kért minden II. kerületi polgárt, hogy keresse fel választott önkormányzati képviselőjét és kérje számon rajta munkáját, szólítsa fel, hogy lépjen túl a választási sértettségen.

Elmondta, hogy a választásokhoz kapcsolódó több felvetés hangzott el a testület ülésén olyan kampányeseményekről, amit az MSZP-nek tulajdonítottak, illetve amit nem a szocialistáknak tulajdonítottak, de úgy gondolták, hogy sérti a választásokat, a választópolgárokat.
"Nem kellene, hogy az országgyűlési képviselő-választások megmérgezzék a 30 fős képviselő-testület munkáját" – fogalmazott Horváth Csaba, hozzátéve, hogy bízik abban, ahogy az eddigi elmúlt három és fél évben, ezután is képes lesz a testület az eddig megszokott módon dolgozni.
Láng Zsolt, a kerületi Fidesz elnöke és a Fidesz-MKDSZ frakció helyettes vezetője a polgármester sajtótájékoztatójára reagálva elmondta, hogy a testületi ülésen azért nem vettek részt, mert Horváth Csaba két forduló közötti tevékenységét olyannak értékelték, amely 16 éve a II. kerületben még nem fordult elő. Véleményük szerint sem az aláírt választási kódexet, sem a demokrácia minimális alapelveit, írott és íratlan szabályait nem tartotta be.
Mint mondta, Horváth két forduló közötti kampánya tele volt rágalmakkal, hazugságokkal, a demokrácia alapelveit sértő szórólapokkal, amelyek a Fidesz-KDNP jelöltjét, Balsai Istvánt támadták.
"Önnek egyetlen lehetősége van, végre szánja rá magát az együttműködésre velünk és a kerülettel. Ehhez az kell, hogy tartson önvizsgálatot, utána tegye meg a szükséges lépéseket mindazok felé, akiket viselkedésével megbántott, végül pedig igyekezzen kiköszörülni a csorbát, hogy a kerületnek pillanatnyilag szégyellnie kell polgármesterét" – idézte fel az ülésen elhangzott szavait Láng Zsolt.
A budapesti második számú egyéni választókerületben Balsai Istvánt választották meg a második fordulóban Horváth Csabával szemben 52:48 százalékos arányban.
Láng Zsolt az MTI kérdésére elmondta: várják a polgármester bocsánatkérését, mindaddig nem vesznek részt a képviselő-testület, illetve a bizottságok munkájában a Fidesz-MKDSZ, az MDF és a MIÉP kerületi képviselői.

(MTI)

http://www.nol.hu/cikk/402147/