Kire dől a Demszky-fal?

150

Havonta 4 millimétert dől a támfal

1999-ben adták át a hűvösvölgyi villamos és autóbusz végállomást. Már a következő évben problémák merültek fel: fel kellett újítani a lépcsőt, és az autóbusz parkolójának a burkolatát. "Ezek a problémák azonban eltörpültek amellett, hogy 2000-ben megállapították, hogy a támfal dől. Először azt mondták, hogy ezt a dőlést stabilizálni lehet, és egy-két éven belül a probléma magától megoldódik. Ez nem így történt, a következő mérések egyértelműen azt mutatták, hogy folyamatos mozgásról van szó. Van olyan szelvény, amelyik havonta 4 millimétert dől a végállomás irányába" – közölte Soltész Attila, a kerületi Fidelitas elnöke. Az eredeti terv úgy nézett ki, hogy a támfal alja némileg kijjebb van, mint a teteje. Ha megnézzük a támfalat, nemcsak az állapítható meg, hogy egyes helyeken függőlegesbe ment át a támfal, hanem az is látható, hogy bizonyos helyeken a felső rész kijjebb van, mint az alsó. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt., és a Magyar Geológiai Szolgálat is hangot adott aggodalmának. A geológiai szolgálat földcsuszamlásról beszél, és megállapították, hogy kritikus értéket is elérhet a támfal dőlése. "A főváros a felelősségen vitatkozik, tologatják az aktákat.


Láng Zsolt és Soltész Attila, háttérben a támfal

A fő probléma az, hogy veszélyben van a budapesti lakosság. A főpolgármester öt évvel ezelőtt itt volt, mikor megnyitotta a végállomást. Azt kell mondani, hogy amikor valamit át kell adni, akkor Demszky Gábor "virít", amikor problémát kell megoldani, akkor pedig "lapít" – húzta alá Soltész Attila.

Viták helyett érdemi lépéseket!

"Ez a végállomás szinte az egyetlen komoly fővárosi beruházás volt az utóbbi időben a II. kerületben" – emelte ki Láng Zsolt, a Fidesz II. kerületi elnöke. Sajnálatosnak tartja, hogy nincs, aki ezt a kérdést érdemben megoldaná. "Egyelőre a fővárostól semmilyen megoldási javaslatot nem hallottunk azon kívül, hogy azt ígérték: ha nagyon nagy a baj lesz, akkor ezt a területet lezárják" – hangsúlyozta. A támfal tetején parkoló található. A politikus szerint a fővárosnak ezt a parkolót már régóta le kellett volna zárnia, mert a rajta levő terhelés nyilvánvalóan kifelé nyomja a támfalat. A felső részen található kandeláberek megdőltek, a járda elemei is elmozdultak. "Ha a kérdés rendezése kerületi kézben lenne, akkor már valószínűleg régóta bezárták volna a parkolót. Azon kívül, hogy a fővárosi vezetők vitatkoznak a felelősségről, érdemben semmit sem tettek még az ügy megoldása érdekében" – szögezte le. A Fidesz arra kéri a fővárosi és II. kerületi szocialista és szabaddemokrata képviselőket, a kerületi polgármestert, hogy "lobbizzanak" ebben a kérdésben, és "csikarjanak ki" egy olyan megoldást, amellyel megnyugtatóan lehet rendezni az egyre veszélyesebbé váló támfal helyzetét.

http://www.fidelitas.hu/?id=410301732