Kihirdették a kórházlistát – Megszűnik az OPNI

115

Három intézmény szűnik meg áprilisban és az összágyszám 80.125-ről 71.324-re csökken, ezen belül az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken, a krónikusaké hét és fél ezerrel nő – jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtökön, Budapesten.

Megszűnik a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet. Csak krónikus ellátást biztosító intézmény 53 lesz az országban – derült ki a sajtónak kiosztott tájékoztató anyagból.

Molnár Lajos elmondta: a kórházi struktúrával párhuzamosan életbe lép a területi ellátási kötelezettség, amelyről minden háziorvos, kórház és beteg időben értesülni fog. Minden intézmény és minden szakma külön határozatot fog kapni arról, hogy mely terület, város, község lakosait kell ellátnia – fejtette ki a miniszter.

Hozzátette, annak a betegnek, aki beutaló nélkül, vagy más helyre szóló beutalóval megy kórházba, ki kell fizetnie az ellátás költségének 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot. Sürgősségi ellátást az ország bármely intézményében többlettérítés nélkül kap, aki arra rászorul. Molnár Lajos elmondta azt is, a tárca szerint körülbelül 1500 orvosnak és 5-6 ezer asszisztensnek és kórházi dolgozónak kell munkahelyet váltani.

A miniszter kifejtette: a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban külön munkacsoport foglalkozik az átalakítás humánpolitikai kérdéseivel, amely grémium feladata az alkalmazottak mobilitásának segítése.

Az átalakítások költségeit és az elbocsátások nyomán kifizetendő végkielégítéseket – függetlenül a fenntartótól – a központi költségvetésből fedezik – tette hozzá Molnár Lajos. Kérdés kapcsán elmondta: az átalakítások költsége körülbelül 20 milliárd forintot tesz ki.

A tárcavezető beszélt a finanszírozásról is. Az egy teljesítményegységre jutó súlyszám értéke 136 ezer forintról 146 ezer forintra emelik. (A kórházi kezeléseket hbcs-pontok (homogén betegség csoport) alapján finanszírozzák és minden beavatkozásnak van egy adott pontszáma, egy pont jelenleg 136 ezer forint.)

Az intézményeknek és a fenntartóknak az új finanszírozási szerződéseket március 31-ig kell megkötnie, a változások április 1-jével lépnek életbe. Az egészségügyi miniszter miniszteri megbízottakat nevezett ki az átalakítással járó feladatok összehangolására.

 
MTI/hirado.hu