Kerületszerte a forradalomra emlékeztek

60

2010. 03. 15.

Az önkormányzat a Gábor Áron-emlékműnél tartotta az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségét. Pesthidegkúton az ófalui plébániatemplomnál rendeztek műsort március 15-én.


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójára emlékezett az önkormányzat a Szilágyi Erzsébet fasori Gábor Áron–emlékműnél. Az eseményen fellépett a Budapesti Huszárzenekar, a honvéd hagyományőrzők pedig korhű magyar és lengyel katonai ruházatott, valamint betyár viseletet öltöttek. Ünnepi beszédet mondott Láng Zsolt polgármester és Balsai István országgyűlési képviselő. Az esemény zárásaként a kerület lakói, a pártok és a civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait a szobornál.
Pesthidegkúton március 15-én reggel az ófalui Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom elé várták az érdeklődőket, akik a hideg, szeles idő ellenére megtöltötték a templom előtti teret. A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) ünnepi műsorában felléptek a pesthidegkúti iskolák növendékei, a Kiss Zenede budapesti és telki tagozatának néptáncosai és a Budapesti Huszárzenekar. A megemlékezésen beszédet tartott Csabai Péter, a VÖK elöljárója, valamint Balsai István országgyűlési képviselő.
 
Schittenhelm Ede honvédtüzér sírjánál tartottak megemlékezést a helyi civilek és az önkormányzat március 12-én délután. Az 1848-as hős Bimbó úti emlékhelyénél az egybegyűltek előtt Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselő emlékeztetett a forradalom jelentőségére. Az ünnepségen Molnár Katalin énekelt ’48-as népdalokat. Az önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester és Lánszky Regő képviselő koszorúzott, majd a környéken lakók közül is sokan elhelyezték az emlékezés virágait az egykori honvédtüzér síremlékénél.