Kerületi kitüntetések

84

A II. Kerület Napja alkalmából immár 18. alkalommal adták át a kerületi kitüntetéseket. A díjkiosztó gálaestnek idén is a Marczibányi Téri Művelődési Központ adott otthont.

Az idei év díszpolgára címet Prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológusnak, a posztumusz díszpolgári címet Berczik Sára mozdulatművésznek adományozta a polgárok javaslata alapján az önkormányzat képviselő-testülete. A II. Kerületért Emlékérmet Verrasztó Gábor, a Budai Polgár helytörténeti cikkeinek szerzője, valamint dr. Hankóczy Judit kardiológus vehette át.

A II. Kerület Díszpolgára címmel azokat a városrészünkben élő személyeket tüntetik ki, akik a művészeti, tudományos, sport- vagy közéletben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és életművükkel kerületünk hírnevét öregbítik, és szellemi értékeit gazdagítják. A II. Kerületért Emlékérmet azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adják, akik a kerület fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában hangsúlyozottan hasznos munkát végeznek, és maradandó eredményeket érnek el.

Az ünnepélyes gálaműsor házigazdája Láng Zsolt polgármester volt, a vendégek között pedig mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, őexcellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete, Dankó Virág alpolgármester és Szalai Tibor jegyző foglalt helyet.

A polgármester, aki tizenegyedik alkalommal adta át a kerületi elismeréseket, első szavaival szűkebb hazánkat, a II. kerületet méltatta, amely sajátos értékeket képvisel történelmi múltjával és az itt élt és alkotott polgáraival, akik nemcsak a főváros, de az egész magyarság legkiválóbb képviselői voltak – akárcsak ma köztünk élő utódaik. A kerület vezetőjeként beszélt a felelősségről, ami a kerület továbbfejlődését hivatott elősegíteni, és megemlítette, hogy éppen aznap adta át Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a hányatott sorsú, de mára megújult Klebelsberg-kastélyt. Beszéde zárásaként a nemrég elhunyt író, Jókai Anna szavaival köszöntötte az idei év kitüntetettjeit: „Hiszek abban, hogy az embernek van egy magasabb küldetése, amit rábíztak. Értéknek azt tartom, ami ebből a világból olyan dolgot tud felmutatni, amely a bármikor érkező elmúlás pillanatával együtt nem enyészik el.” 

A díjazottak tiszteletére összeállított műsorban közreműködött a Misztrál együttes, Sudár Annamária előadóművész, Orosz Zoltán harmonikaművész, Jekl László, a Magyar Állami Operaház magánénekese, dr. Törös Edit főorvos, valamint Ruip Katica, Csomai Renáta, Fibecz Alexandra, Ludányi Laura, Szeged Janka, Szekeres Eszter és Vándor Ágnes ritmikus gimnasztika versenyzők.

 

Hivatkozás:

18. alkalommal adták át a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmet – a Hidegkúti Kilátó magazin cikke