Kerületi elismeréseket adtak át

79

Építészt, teniszbajnokot, zeneszerzőt és textilművészt tüntetett ki a II. Kerületi Önkormányzat a Kerület Napja alkalmából. A díszpolgári címeket, valamint a II. Kerületért Emlékérmeket Láng Zsolt polgármester adta át június 21-én.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ adott helyet immár 16. alkalommal a II. Kerületi Önkormányzat díszpolgári díjátadási ünnepségének június 21-én, az év legvilágosabb napján. Díszpolgári címmel azokat a személyeket tüntetik ki, akik életművűkkel kerületünk hírnevét öregbítik, és szellemi értékeit gazdagítják. A II. Kerületért Emlékérmet azoknak adományozzák, akik a kerület fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában hangsúlyozottan hasznos munkát végeznek, és maradandó eredményeket érnek el.

Idén ismét négy kiváló ember előtt tisztelgett a II. kerület. Láng Zsolt polgármestertől II. Kerületért Emlékérmet vehetett át az egyedi technikával, jellegzetes színvilággal alkotó Hager Ritta textilművész, és a modern zenében új korszakot nyitó, számos műfajban komponáló zeneszerző, Dubrovay László.

Kerületünk posztumusz díszpolgára lett minden idők legsikeresebb magyar teniszezője, a pasaréti Körmöczy Zsuzsa, aki már kilenc éve nincs közöttünk. Az elismerést lánya, ifjabb Körmöczy Zsuzsa vette át.

A II. kerület díszpolgári címét Finta József Kossuth-, Prima Primissima és kétszeres Ybl-díjas építész vette át Láng Zsolt polgármestertől.

Az ünnepségen megemlékeztek azokról a kerületi kitüntetettekről is, akik már nem lehetnek köztünk. Az elmúlt évben három kiváló embertől, R. Várkonyi Ágnes Széchenyi-díjas történésztől, Bitskey Tibor színművésztől, a II. kerület díszpolgárától, valamint Kubinyi Anna Kossuth- és Prima Primissima díjas textilművésztől kellett búcsúznunk.

Az eseményen többek között részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester és Szalai Tibor jegyző. A díszpolgári gála műsorában közreműködött Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Huszti Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Medgyesi Zsolt Junior Prima-díjas zongoraművész, a Szent Efrém Férfikar, a Botafogo Táncegyüttes, valamint az Accord Quartet.