Képzési központ lesz a Klebelsberg-kastély

61

Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszternek állít majd emléket és pedagógus-továbbképzési központként üzemel a Klebelsberg-kastély, amelynek 700 millió forintos állami beruházásból újul meg.

Az épület viszontagságos történetét felidézve Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: egy ehhez hasonló kastélyfelújításhoz egy kerület sosem elég erős, és mostanáig nem is kapott ehhez segítséget. – A kormány minden olyan rég elfeledett műemlékhez, értékhez hozzányúl és segít megmentésében, amely az ország számtalan pontján található. Mindent meg fogunk tenni a jövőben is, hogy eredeti funkciójában helyreállítsuk ezt az épületet, és a falai között olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek méltók a néhai kultuszminiszter hagyatékához”– emelte ki.

A polgármester elmondta: a műemléképület helyreállításához szükséges engedélyezési eljárások tavaly kezdődtek meg. Azóta rendbe rakták a területet határoló, omlásban lévő kerítést, a belső terekben kiszerelték a csöveket és felszedték az életveszélyes állapotban lévő padlóburkolatot. Jelenleg rendelkezésre áll az összes hatósági terv, amelyek alapján megindulhat a külső kivitelezés. Még a tél beállta előtt új tető kerül az épületre, hogy ne romoljon tovább az állapota, az átadást 2015. június 30-ára tervezik.

– Az egykori kultuszminiszter méltatlanul sorsára hagyott villája szinte az utolsó pillanatban menekülhet meg az összeomlástól, de az előkészítő munkák lassan a végükhöz érnek és elindulhat a tényleges felújítás – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, a pesthidegkúti épület előtt tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: külön öröm, hogy a felújítást követően az egykori tulajdonoshoz méltó módon oktatási, kulturális és pedagógus-továbbképzési központnak ad majd helyet a villa. Felidézte, hogy korábban volt már üdülő, iskola és kórház is egy időben, és bár az épületet 2008-ban a nemzeti vagyonkezelő visszavásárolta, fedezet nem volt a rekonstrukciós munkálatok elvégzésére. Az állam 2013-ban különített el 620 millió forintot az épület felújítására.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy nem ez az egyetlen, a kormány és a kerület együttműködésében sikeresen megvalósuló fejlesztés, hiszen a Margit körúti, volt Ipari Minisztérium épületének is megtörtént a bontása, és jelenleg azon dolgoznak, hogy mielőbb közpark lehessen a területen. Varga Mihály megemlítette, hogy Magyarország az európai uniós forráselosztások 2014-2020-as ciklusának egyik legnagyobb nyertese, hiszen erre az időszakra 34 milliárd eurót tudott megszerezni. Ezzel az ország a második helyet érte el Európában, az egy főre eső uniós támogatások tekintetében. „Míg az előző hét évben 660 000 forint volt az egy főre uniós támogatás összege, addig a 2014-2020-as ciklusban 712 000” – hangoztatta.

Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közösen kezdték meg az épület rossz tetőszerkezetének bontását.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az 1500 négyzetméteres épület a munkálatok végeztével végre olyan szerephez jut, amelyet az egykori vallási és közoktatási miniszter is szánt volna neki. Mint mondta: ez a kastély egy korszak szellemét, hitvallását, értékrendjét idézi meg a látogatók számára.

 

Hivatkozások:

Az MTV Híradó honlapján olvasható hír – Múzeum lesz a Kleblesberg-rezidenciából

A kormany.hu portálon közzétett cikk – Múzeum és pedagógus-továbbképzési központ lesz a Klebelsberg-rezidenciából

A Magyar Hírlap honlapján elérhető cikk – Múzeum lesz a Klebelsberg – rezidenciából

Az Eco Tv honlapján elérhető riport

Az orientpress.hu portálon olvasható cikk