Karácsonynak Budapest nem cél, csupán eszköz – Láng Zsolt a Mandinernek

112

A Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével Budapest valódi anyagi helyzetéről, a kormánypárt és a fiatalok kapcsolatáról beszélgettünk, de megkérdeztük arról is, valóban lemondtak-e a fővárosi körzetekről a 2022-es választáson. Interjúnk.
Varga Mátyás Zsolt írása

Kínai egyetem vagy Diákváros?

Rossz a kérdés. Mindkettő. Nagy baj, hogy az ellenzék szándékosan mindenből vagy-vagyokat csinál. Úgy állítja be a dolgokat, mintha a tuti igazság náluk lenne, és mi csak rosszat akarnánk. Így nem lehet komoly politikát folytatni és nem lehet egy ország érdekében dolgozni. Az igazságnak többfajta olvasata van és ezeket kellene egy egészséges vitában ütköztetni, hogy a legjobb megoldás szülessen. Itt arról beszélünk, hogy egy nagy területet odaadunk a jövőnek, azért, hogy a diákok megfizethető áron tudjanak ott élni, szórakozni, tanulni. Ebbe belefér az is, hogy a világ harmincnegyedik legjobb egyetemét ide hozzuk. A kettő nem zárja ki egymást. Sőt.

Ha a Yale vagy az Oxford jelentkezett volna be, őket is tárt karokkal várnánk,
hisz ez segít az országnak a versenyképességét javítani és rengeteg egyéb hozadékot jelent.

Őket elvileg az ellenzék is szívesen látná, nekik Kínával van bajuk.

A megkülönböztetés tilalmát és a szabadságot hirdető ellenzéktől egészen furcsa, hogy a világ egyik legjobb egyetemére szitkokat szór, azt állítja, hogy ideológiailag nincs itt a helye. Kína szerepét a pénzügyi és a műszaki világban nem lehet elvitatni. Ez nettó politikai hecckampány. Karácsony főpolgármester egészséges párbeszéd helyett azt a politikai terméket gyártotta, hogy „Diákváros kontra Fudan egyetem”, s ebből miniszterelnöki kampányt épít. Ugyan nem tud angolul, de azt mondja, majd angolul fogja bejelenteni, hogy Budapesten nem lesz Fudan Egyetem. Hangzatos, ki van találva szakértők által, ám ez nem arról szól, hogy a magyar fiatalok versenyképességét hogyan tudjuk jobbá tenni.

Ha már a fiataloknál tartunk: elemzők és közvéleménykutatók szerint a Fidesz a többi korosztályhoz képest nem áll jól a fiatalok között. Tényleg így van? Ha igen, hogyan nyernék vissza ezt a korosztályt?

Hogy hogyan áll egy párt, az leginkább négy évente a választásokon derül ki. Azt, hogy a Fidesz nem áll jól a fiataloknál, sarkításnak érzem. Egy kormányzó pártnak mindig nehezebb a fiatalok politikai meggyőzése. A fiatalok lázadnak, a szabadságot, az újat keresik, kicsit a szüleik és minden ellen vannak, amiben felnőttek. Nem szeretik a hatalmat. Ez normális dolog. A harmadik kétharmados ciklusát tölti a Fidesz-KDNP kormány, úgy nőttek fel a ma szavazó fiatalok, hogy mióta a politika egyáltalán eléjük került, azóta Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt. A politika ma talán túlzottan is elment a virtuális világba, nyilván a fiatalok ezt a világot értik és használják. A közösségi média is ezt építi. Előbb utóbb azonban visszatérnek a valóságba, s nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk, segítsük eligazodni őket. Ehhez az kell, hogy tudjunk sokat beszélgetni, vitatkozni, érvelni. Ha ez meg fog történni, közösen tudunk majd gondolkodni az ország jövőjéről, mert az a jövő fontos mindannyiunknak. Én ebben a mai napig hiszek.

Teljes interjú – 2021.06.08.