Karácsonyi koncert a Kapás utcában

66

Több mint húsz éve rendezték meg első alkalommal a II. Kerületi Önkormányzat Szakorvosi rendelőintézet ünnepváró karácsonyi műsorát. A hagyomány idén is folytatódott.

A hagyománnyá vált eseményt idén is – mint minden évben – a II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett reumatológus főorvos, Törös Edit rendezte, aki zongoristaként maga is közreműködött a rendelőintézet dolgozóinak szervezett műsorban december 19-én. A főorvos asszony első szavaival azokra a művészekre emlékezett, akik rendszeres fellépői voltak a Kapás-karácsonyoknak, de már nincsenek közöttünk: Gyöngyössy Zoltán Liszt-díjas fuvolaművészre, az idén poszthumusz díszpolgári címet kapó Horváth Sándor színművészre, és a nem rég elhunyt dalénekesre, Ferencz Évára.

A mostani karácsonyi koncerten is neves előadók és ifjú tehetségek varázsoltak ünnepi hangulatot a rendelőintézet falai közé. Évek óta visszajáró vendég Adányi Alex negyedéves színművész-hallgató – aki Juhász Gyula Karácsony felé című versét szavalta el – és a Vivaldi Kamaraegyüttes – amely ezúttal Mozart Kis éji zenéjének két tételét játszotta. Az idei Semmelweis-napon mutatkozott be a kilencévesen már ígéretes csellistának számító Borka Ráhel, aki – mert Bach nélkül nincs karácsony – Bach G-dúr Preludiumát adta elő. A hangversenyt zenei életünk élvonalába tartozó művészek is megtisztelték közreműködésükkel: a Junior Prima díjjal kitüntetett énekművész, Török Tilla saját lantkíséretre énekelt, Bach-Gounod: Ave Maria című áriáját Bottka Ágnes operaénekes adta elő, akit az Operaház karnagya, Déri András kísért zongorán. Nagy sikert aratott a Liszt-díjas nagybőgőművész, Járdányi Gergely, aki Saint-Saens A hattyú című darabját játszotta el Failoni Donatella zongoraművész kíséretében.

Az ünnepi eseményen részt vett Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester, Szalai Tibor jegyző és Dömök Lászlóné önkormányzati képviselő. A polgármester és Polák László az intézmény főigazgatója beszédében mondott köszönetet a II. kerületi egészségügyi ágazatban dolgozóknak az egész éves, a betegek elismerését kivívó munkáért. Láng Zsolt külön hangsúlyozta azt a kedvességet és empátiát, amivel az intézmény dolgozói fogadják őt, nemcsak ha polgármesterként, hanem ha betegként is kerül velük kapcsolatba.

Szintén hagyomány, hogy év végén az intézet főigazgatója külön díjban részesíti az intézmény egyik kiemelten teljesítő egységét. Az „Év dolgozója” elismerést a vezetőség döntése nyomán a tüdőgondozói részleg kapta. A díjat Huszár Tamás, a részleg vezetője, a rendelőintézet orvos-igazgatója vette a főigazgatótól.