Jubileumi templomkerti esték Máriaremetén

76

Tizedik éve várja kulturális programokkal a közönséget a Templomkerti esték jótékonysági rendezvénysorozat Pesthidegkúton. Június 20-án Csillagok között – földöntúli emlékjáték egy részben címmel tartott előadást a Turay Ida Színház.

Az idén tizedik éve már, hogy a Bődey házaspár meghívására és szervezésében a máriaremetei templomkertben koncertet adott a Kormorán együttes. A jótékonysági fellépésen befolyt adományokból a bazilika felújítását finanszírozták. A hagyományok nem változtak, hiszen az első, pesthidegkúti koncert óta is neves előadók tesznek eleget a felkérésnek, és adnak maradandó emléket a nézőknek, akiknek felajánlásait a templom céljaira fordítják.

Az estek háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, a programsorozat fővédnöke Láng Zsolt polgármester.Az elmúlt években többek között olyan neves előadók, művészek, tudósok és sportolók álltak a szabadtéri oltár előtt, mint Bánffy György, Szvorák Katalin, Jókai Anna, Pitti Katalin, Jankovics Marcell, Regőczy Krisztina, Eperjes Károly, Presser Gábor, a Duna Néptáncegyüttes, vagy éppen a Csík zenekar. Június 20-án nyílt meg a Templomkerti esték – művészek a templomért elnevezésű jótékonysági kulturális programsorozat tizedik évada. Az alkalomból megemlékeztek a 2013 januárjában elhunyt Bődey Sándorról, a Templomkerti esték alapítójáról. Özvegye, Bődey Katalin és a jótékonysági estek háziasszonya, Schmitt Pálné Makray Katalin, valamint Láng Zsolt polgármester, a rendezvény fővédnöke gyertyát gyújtott a tiszteletére a szabadtéri oltár mellett korábban elültetett fánál. Az esten részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök.