Jubileumi nyílt nap a pasaréti lovardában

81

Ingyenes állatsimogató, lovastorna-bemutató és lovaglási lehetőség várta az érdeklődőket a Pasaréti Honvéd Lovardában január 24-én. A sportlétesítmény idén ünnepli újjáalakulásának tizedik évfordulóját.

Igazi téli vasárnap délelőttön várta a lovaglást népszerűsítő nyílt napra az érdeklődőket, a családokat a Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. január 24-én. A Hidász utcai patinás létesítményben megnyitották a bokszokat, a lovassport iránt érdeklődőket ingyenes állatsimogató, lovastorna-bemutató és lovaglási lehetőség várta.

 A Pasaréti Honvéd Lovarda a jubileumi nappal ünnepelte megmentésének és újjáalakulásának 10. évfordulóját. Egy évtizede, hogy a honvédség bezárta volna a sportlétesítményét, a II. Kerületi Önkormányzat azonban segítő kezet nyújtva megállapodott a honvédelmi tárcával és jelképes összeg fejében átvállalta a lovarda működtetését, a területet pedig főbérlőként a hagyományőrző egyesületnek adta át használatra. Miután a honvédség később eladta az egykori katonai akadémia területét, az önkormányzat 99 évre szóló megállapodást kötött a lovarda használatára a lovas egyesülettel, ezzel megmaradt a műemléki védettségű épület és a híres, II. kerületi lovarda is tovább szolgálhatja a sportot.

Az ünnepi nyílt nap programjain az önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester és Szalai Tibor jegyző vett részt. A polgármester rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, szeretné, ha a gyerekek még sokáig sportolhatnának itt, majd köszönetet mondott azoknak, a civileknek, akik áldozatvállalásukkal megmentették és kitartó munkájukkal működtetik a lovardát.

– A helyszín történelmi, 120 éve, 1896 őszén nyitották meg a Budapesti Császári és Királyi Hadapródiskolát, melynek része volt a lovarda is. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a következő évtizedekben is méltó körülmények várják az ide érkezőket – tette hozzá Láng Zsolt.