Jótékonysági koncert az egészségért

103

A romantika jegyében zajlott az idei – immár negyedik – jótékonysági koncert, amit a Törös Alapítvány 2011 szervezett azzal a céllal, hogy elősegítse a II. kerületben élők egészségügyi ellátásának fejlesztését. 

A Törös Alapítvány 2011 negyedik alkalommal rendezett jótékonysági koncertet a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A Duna Szimfonikus Zenekar Kanai Toshifumi vezényletével és a világhírű zongoraművész, Balázs János szenvedélyes játéka felejthetetlen élménnyel gazdagította a közönséget.

Az alapítvány alapítója és a jótékonysági estek szervezője, rendezője, háziasszonya – és nem mellesleg állandó fellépője – a II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett dr. Törös Edit reumatológus főorvos, aki Schumann szavaival kezdte köszöntő beszédét: – „Fényességet küldeni az emberi szív mélységébe: ez a művész hivatása” – idézte, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták az est létrejöttét.

Az esemény fővédnöke az előző alkalmakhoz hasonlóan Láng Zsolt polgármester volt, aki megnyitó beszédében felidézte az alapítvány születésének körülményeit, azt a törekvést, hogy az itt élő művészek, mecénások, lakosok a maguk lehetőségei szerint támogatják a kerületben működő egészségügyi ellátórendszert. Elmondta továbbá, hogy a kormány 6,8 milliárd forintos támogatásával a következő években megépülő új Frankel Leó utcai egészségügyi szolgálat nemcsak egy igazi XXI. századi ellátóhely lesz, de tovább fogja vinni a Kapás utca szellemiségét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője örömmel jött el idén is a jótékonysági eseményre. Beszédében elmondta, hogy a kerületi fejlesztésekkel összekapcsolódva a következő időszakban elindul az Egészséges Budapest Program, ami jelentősen javítani fogja az itt élők egészségügyi ellátását. A hangverseny zenei összeállítása a romantika korába repítette a hallgatókat. Törös Edit, aki nemcsak kiváló orvos, de kitűnően zongorázik is, két romantikus zongoradarabbal lepte meg közönségét.

Balázs János lelkileg mélyen átélt, technikailag virtuóz előadásmódja hosszas vastapsra késztette a zenebarátokat, amit a művész igazi különlegességgel hálált meg: az est egyik védnöke, a II. kerületért Emlékéremmel kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerző, Dubrovay László Hommage a Fellini című művét adta elő ráadásképpen.