Jótékony hangverseny

129

Telt ház előtt tartotta ötödik, jubileumi jótékonysági hangversenyét a Törös Alapítvány 2011 a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében.

A koncert bevétele az előző évekhez hasonlóan idén is a II. kerületiek egészségügyi ellátásának javítását szolgálja. A hangverseny egyben alkalmat adott arra is, hogy megemlékezzünk a kétszáz évvel ezelőtt született Semmelweis Ignácról és a huszadik század másik legismertebb magyar orvosáról, a Titanic utasait mentő Lengyel Árpádról.

A közönséget, melynek soraiban a fővédnök Láng Zsolt polgármester mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, Dankó Virág alpolgármester, valamint a koncert védnökei, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző is helyet foglalt, a koncert szervezője, a Törös Alapítvány alapítója, dr. Törös Edit reumatológus főorvos köszöntötte. – A zene egy rész a mennyországból, amelyet itt, a földön megismerhetünk – idézte J. Addison angol zeneesztéta szavait a főorvos, majd elmondta, hogy a Semmelweis-bicentenárium alkalmából az alapítvány kuratóriuma emlékplakettet hozott létre. – 1912-ben egy huszonhat éves fiatalember elszegődött hajóorvosnak. A sors úgy hozta, hogy első útján egy, az egész világot megrendítő tragédiában kellett helyt állnia a fagyos Atlanti-óceánon. A Titanic-katasztrófa túlélői életük végéig áldották megmentőjük, a Carpathia hős magyar orvosának, dr. Lengyel Árpádnak a nevét, aki később, 1938-tól haláláig az idén fennállásának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő Kapás utcai rendelőintézet első fül-orr-gégész főorvosa volt – mondta el Törös Edit, majd Láng Zsolt polgármesterrel együtt átadták a bicentenáriumi emlékplakettet, amelyet Lengyel Árpád unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta vett át.

A hangversenyt fővédnökként kerületünk polgármestere nyitotta meg, aki első szavaival a főorvos asszony kifogyhatatlan energiáit, tenni akarását, a közösségért folytatott fáradhatatlan munkáját dicsérte. Felelevenítette, 2011-ben azért hozta létre alapítványát, hogy segíteni tudja a II. kerületiek egészségügyi ellátását új, korszerű műszerek, berendezések vásárlásával, és ugyanez motiválta, amikor 2014-ben megrendezte az első jótékonysági koncertet.

– Polgármesterként a legnagyobb öröm számomra, hogy ilyen közösség részese lehetek – vallotta Láng Zsolt. – A hétköznapok szürkesége, gondja-baja után nagyon felemelő élmény egy ilyen este, és nemcsak a zene jótékony hatása miatt, hanem azért is, mert megtapasztalhatjuk, milyen sokan akarnak jót tenni, jó ügyeket támogatni, olyanokat, amelyek előreviszik közös dolgainkat. 

A köszöntőket követően a hangverseny első részében Mozart talán legismertebb művének, a g-moll szimfóniának hangjai csendültek fel a Duna Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Kanai Toshifumi japán karmester vezényletével. A szünet után ismét Mozartot hallhattunk, ezúttal a zeneirodalom legszebb második tételeként ismert C-dúr zongoraverseny második tétele volt műsoron, amit – meglepetésként – az est lelke, motorja, főszervezője, Törös Edit adott elő. Róla tudni kell, hogy annak idején csak nehezen tudott dönteni a zenei és az orvosi pálya között. A főorvos asszonyt Polgár Éva zongoraművész követte, aki Rahmanyinov 2. c-moll zongoraversenyét, majd a szűnni nem akaró taps biztatására Liszt La Campanella című darabját játszotta el páratlan virtuozitással.