Jobboldali összefogás a fővárosban

135

Óbudán az októberi polgármester-választás esélyesévé lépett elő Bús Balázs (Fidesz–KDNP), miután a Szövetség helyi szervezete megegyezett az MDF, a MIÉP és a Jobbik III. kerületi szervezeteivel, hogy a jobboldal őt támogatja. A fideszes politikus elmondta: az önkormányzati egyéni választókerületek egy részében úgynevezett taktikai szövetséget kötnek az előző választás tapasztalatai alapján, és lesz, ahol mindenki külön indul majd. Ismeretes, a városrészben tizenhat éve a független Tarlós István a polgármester, aki most a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet támogatásával a főpolgármesteri poszt elhódítására készül. Bús óbudai esélyeit növeli, hogy Csire János SZDSZ-es alpolgármester kilépett pártjából, és mint lapunknak megerősítette, civil polgármesterjelöltként indul októberben. Közben az egykori III/II-es ügynököt, Pető György jelenlegi alpolgármestert polgármesternek jelölő MSZP és az SZDSZ közös képviselőjelöltek indításáról írt alá megállapodást.


Kupper Andrást, a Fidesz– KDNP XI. kerületi polgármesterjelöltjét szintén támogatja a Harmadik Út, azaz a MIÉP és a Jobbik helyi szervezete – tájékoztatta lapunkat Jankó István, a Szövetség XI. kerületi elnöke. Szerinte a jobboldal győzelmét hozhatja a megállapodás, amelynek alapján egy választókerületben a MIÉP-es Fenyvessy Zoltánt támogatják, egyben a Fidesz–Harmadik Út közös jelöltje indul, öt körzetben pedig az utóbbi szervezetek nem indítanak riválist. A fideszesek tárgyalást kezdeményeztek az MDF-fel is, azonban saját közvélemény-kutatásuk szerint a demokrata fórum külön indulása jelentős számú szavazót csábíthat el a Molnár Gyula, az MSZP–SZDSZ közös polgármesterjelöltje által vezetett helyi baloldaltól. Budafok– Tétényben visszatérésre készül Szabolcs Attila volt MDF-es polgármester, akit most a Szövetség a Nemzeti Fórum politikusaként jelölt a kerület élére. A II. kerületben már korábban teljes jobboldali öszszefogás született, hogy a fideszes
Láng Zsolt legyen a polgármester.
Pesten is alakulnak a jobboldali stratégiák: Csepelen a Fidesz és a KDNP csak a Jobbikkal szövetkezik, Németh Szilárd polgármester-jelöltségét támogatva. Kispesten sem az MDF, sem a MIÉP nem indít ellenjelöltet a fideszes Tarnai Richárddal szemben.

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=365712&rvt=2&s_text=L%E1ng+Zsolt&s_texttype=1