Jobb uniós forrásfelhasználást szorgalmaznak

64

Nagyobb hangsúlyt fektetne a jobb uniós forrásfelhasználásra a visegrádi csoport (V4). A négy tagország – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – parlamentjének szakbizottsági vezetői szerdán fogadtak el erről közös nyilatkozatot Budapesten.

A házigazda Láng Zsolt, az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy folytatódjanak a szakbizottságok rendszeres találkozói és a kölcsönös tapasztalatcsere. Szavai szerint a négy ország szakpolitikai problémái 95 százalékban azonosak, megoldásukban nagy előnyt jelent a közös érdekérvényesítő képesség.

A cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar közigazgatási és területfejlesztési bizottságok találkozóján a résztvevők kimondták, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban az uniós alapoknak, forrásoknak köszönhetően nőtt a területi kohézió, azonban a forrásfelhasználás hatékonyságát minden V4-országban erősíteni kell. Ehhez a felek a korábbinál nagyobb hangsúlyt szánnak az uniós források eredményes felhasználásának és a fenntarthatóság biztosításának, mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból.

Az aláírók kiemelt feladatnak tartják a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó programkidolgozás sikeres befejezését, a partnerségi megállapodásokat követő operatív programok hatékony kialakítását. Célként fogalmazták meg a megfelelően működő intézményrendszer garantálását, ami segíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A résztvevők jelezték: értékelik, hogy sikerült megőrizni a kevésbé fejlett régiók esetében a 85 százalékos uniós társfinanszírozási rátát, ennek elérésében álláspontjuk szerint kiemelt szerepe volt a V4-együttműködésnek is. A nyilatkozatban üdvözölték a V4-országok, valamint Románia és Bulgária közös területfejlesztési stratégiáját. 

A felek kedvezőnek ítélték a határ menti térségekben beindult kedvező folyamatokat, és az együttműködés erősítését javasolták a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javításáért, a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzéséért.

A nyilatkozatot Ivo Bárek, a cseh szenátus közigazgatási, területfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke, Láng Zsolt, Tomasz Makowski, a lengyel szejm (a parlament alsóháza) önkormányzati és regionális politikai bizottságának alelnöke, Janusz Sepiol, a lengyel szenátus önkormányzati és közigazgatási bizottságának elnöke, valamint Igor Choma, a szlovák nemzeti tanács közigazgatási és területfejlesztési bizottságának elnöke írta alá.

 

Hivatkozás:

A Magyar Hírlap portálján 2014. február 6-án „V4: Hatékonyabb uniós forrásfelhasználás kell” címmel megjelent hír