Járdányi Pálra emlékeztek

76
A Marczibányi téri Járdányi Pál Zeneiskolában a kerületben élt zenetudós emléktáblájánál az ünnepi program keretében koszorút helyeztek el a Járdányi család tagjai, az önkormányzat képviseletében pedig Láng Zsolt polgármester. Koszorúzott Vimmer Erika jelenlegi és Molnárné Bartha Emőke volt iskolaigazgató, valamint Péni Béla, a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola igazgatója és Kendeh Gusztáv, az intézmény volt vezetője.
Az Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző emlékére az ő nevét viselő két iskola tartott ünnepi hangversenyt a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az ünnepségen köszöntötték Devescovi Erzsébet hárfaművészt, Járdányi Pál özvegyét, valamint két gyerekét, Járdányi Gergely nagybőgőművészt és Járdányi Zsófia hegedűművészt.
Elsőként Vimmer Erika, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a vendégeket miközben Járdányi Pál munkásságának fontosabb állomásairól emlékezett meg. Láng Zsolt polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy Járdányi tanítói a 20. század legnagyobb mesterei voltak, növendékei közül pedig sokan napjaink és a közelmúlt komolyzenei életének szintén meghatározó egyéniségeivé váltak.
A polgármester hangsúlyozta: Járdányi Pálról nem lehet beszélni anélkül, hogy emberiességét ne említenénk.
A mester – akit minden megtapasztalt igazságtalanság bántott – mindig bátor és egyenes emberként élt.
A háború évei alatt zsidó embereket mentett, a Rákosi-rendszernek nem hódolt be, 1956-ban viszont az általa elismert kommunista személyeket óvta a nép haragjától, a forradalom után pedig a rendszer áldozatainak segített. Rendszeresen névtelenül osztotta szét fizetésének jelentős részét a rászorulók között. Láng Zsolt polgármester Kodály Zoltán Járdányiról alkotott szavait idézve kiemelte: „Vetése nem fog elszáradni, munkatársai példájára gondolva alkotnak tovább. Szelleme így hat a jövőbe.”
 
A Marczibányi Téri Művelődési Központban megtartott ünnepi hangversenyen a Járdányi Pál művei csendültek fel a tapolcai és a II. kerületi növendékek és tanárok előadásában. Édesapjuk munkái közül Járdányi Gergely nagybőgőn és Járdányi Zsófia hegedűn adott elő egy-egy művet.