Jane Goodall tanösvényt avattak

96

Dr. Jane Goodall világhírű etológus és természetvédő jelenlétében avatták fel a róla elnevezett tanösvényt a Hármashatár-hegyi vitorlázórepülő-téren.

A tanösvény – amelynek létrehozását a II. Kerületi Önkormányzat anyagilag is támogatta – a helyben található rendkívül ritka élővilágot, köztük az egyedülálló haragossikló-populációt hivatott bemutatni. Az eseményen részt vett és beszédet mondott a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt is, aki bejelentette egy új madárbarát kerületi program elindítását: az önkormányzat fenntartásában működő II. kerületi óvodákban, gondozási központokban és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonában madáretetőket és madárodúkat, valamint a madarak etetéséhez szükséges tápanyagot és ismeretterjesztő anyagokat kapnak.

Majd a polgármester Jane Goodallal – aki immár másodszor jár a II. kerületben – közösen adta át a városrészről szóló rajzpályázat díjazottjainak a nyereményeket, amelyhez a II. Kerületi Önkormányzat felajánlotta a pályázat fődíját is, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyári táborába szóló ingyenes részvételt.

A Vörös-kővár térségében 2011 óta folyik a MME haragossikló-védelmi programja. 2016-ban Jane Goodall már járt a területen, amikor elengedte az első két befogott és rádió-nyomkövetővel ellátott példányt. Jane és Vali a tudomány szolgálatában küldték a jeleket, amelyek segítségével a haragossiklók korábban ismeretlen világába is betekintést nyerhettek a kutatók. Ezután fogalmazódott meg az igény, hogy ezt a területet meg is kellene védeni, ezért összefogott három szervezet (DINPI, JGI, MME-KHVSZ), és elhatározta, hogy létrehozza a Jane Goodall Tanösvényt, ami bizonyos fokú védelmet nyújthat az itt élő védett fajoknak.

Elgondolásuk szerint, amit megismernek az emberek, azt meg is szeretik, majd utána meg is akarják azt védeni. A haragos sikló egy termetes eurázsiai kígyófaj, amely Európában csak a Balkán bizonyos vidékein és a Fekete-tenger partvidékén fordul elő, illetve Magyarország területén két elszigetelt populációjáról tudunk a II. kerületben, a Budai-hegységben és a Villányi-hegységben. Dr. Jane Goodall 26 évnyi kutatómunka után fordult a természetvédelem és az ismeretterjesztés felé. Amellett, hogy az évtizedek során a csimpánzok fő szószólója lett, célul tűzte ki olyan természetes élőhelyek védelmét is, mint a II. kerületben a Vöröskővár lábánál elterülő rész, amelyen a most felavatott Jane Goodall Tanösvény felépült.