II. kerületi költőkre és írókra emlékeztünk

84

A költészet napját április 11-én országszerte megünneplik, városrészünkben a II. Kerületi Önkormányzat 2007 óta minden évben koszorút helyez el mintegy negyven költő és író emléktábláján. Kerületünk sok híres irodalmárnak adott otthont.

A magyar költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik országszerte. A II. Kerületi Önkormányzat évek óta fontos feladatának tartja a kultúra és az irodalom népszerűsítését. A II. kerület díját, a Budai-díjat 2009 óta minden év áprilisában, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján ítélik oda az oktatást, nevelést legjobban segítő kiadványokért. A költészet napja alkalmából minden évben koszorút helyeznek el a kerületben élt csaknem negyven neves író és költő – köztük Áprily Lajos, Weöres Sándor és Szabó Lőrinc – emléktáblájánál is.

Az ünnep kapcsán az önkormányzat a gyerekeket verssel lepi meg, a játszóterekre idén egy-egy Lackfi János-költeményt helyeztek ki. A Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium második osztályos tanulói a Mechwart ligetben olvasták el az Illatos utcák című verset. A diákok lelkesen tanakodtak arról, mi a műfaj lényege, és felsorolták kedvenc költőiket.