Húszéves a Senectus Idősek Otthona

134

Húszéves fennállását ünnepelte októberben a pesthidegkúti Senectus Idősek Otthona, ahol nyolcvan embernek biztosítanak kellemes és programokban gazdag éveket.

Húsz éve alapították meg a Patakhegyi úton nemcsak a II. kerület, hanem az ország első, magántulajdonú intézményben működő idősek otthonát a Senectust.

A jubileumi ünnepségre meghívást kapott Láng Zsolt polgármester is, aki köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalom egyben kettős ünnep, mert október az idősek hónapja. – Húsz év sok idő, és talán még a két alapító, Legény Béla és Murvai László sem sejtette, hogy Pesthidegkút szerves részévé válik az intézmény. Munkájukat siker koronázta, az intézmény lakói szeretnek itt lenni, és bízunk benne, hogy szeretik lakóhelyüket, szűkebb pátriájukat. A polgármester nem érkezett üres kézzel: a közösségnek egy music centert ajándékozott. Ifjabb Murvai László a fenntartó nevében emlékezett vissza az elmúlt két évtizedre. Elmondta, hogy 1997-ben az egykori Rozmaring MGTSZ üresen álló munkásszállóját és étkezőjét alakították át az idősotthon céljaira, később bővítették is az intézményt, amit azóta is rendszeresen modernizálnak. A lakókról 24 órás szolgálatban nővérek gondoskodnak, és állandó az orvosi ellátás. A Senectusban élőknek színes kulturális programot és szórakozási lehetőséget kínálnak.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője az ünneplők előtt tartott beszédében az idősekhez szólva úgy fogalmazott, hogy a szépkorúak az életismeretük birtokában rengeteg tapasztalatot tudnak átadni a következő generációknak, ha a fiatalokkal együtt erre találnak alkalmat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jól teljesítő gazdaság lehetőséget teremtett arra, hogy idén a kormány nyugdíjprémium formájában is támogatni tudja az idősebb korosztályt. Személyesen pedig egy fényképezőgépet adott ajándékba a születésnapját ünneplő otthonnak.

Az ünnepségen külön köszöntötték azokat, akik már a kezdetektől az otthon lakói, valamint azokat, akik az alapítás óta az intézményben dolgoznak. Az eseményen és az ünnepi torta felvágásán részt vett Murvai László, az intézmény alapítója, Legényné Szabó Márta a Senectus korábbi vezetője, valamint a II. kerületi önkormányzat részéről több képviselő.

 

Hivatkozás:

Senectus Idősek Otthona ünnepsége a Hegyvidék televízióban