Húszéves a Fény utcai piac

128

1998-ban átfogó rekonstrukció eredményeképpen nyerte el mai formáját a Fény Utcai Piac Cságoly Ferenc Ybl-díjas építész, a II. kerület díszpolgára tervei alapján. Csak néhány szám az idén húszéves intézmény életéből: 31 millió látogató, 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos.

A II. Kerületi Önkormányzat beruházásában húsz évvel ezelőtt a garázzsal együtt ötszintes épületet alakítottak ki üzletekkel, piaci standokkal, mozgólépcsőkkel. 

Cságoly terveit a fővárosi önkormányzat emlékéremmel jutalmazta, mivel szellemes építészeti megoldása biztosítja, hogy az épület hamisítatlan piaci hatást keltsen. A vásárló a főbejárat felől közeledve szinte az egész piacot átlátja. A Fény Utcai Piacot 1998. június 30-án adták át, a szalagot a II. kerület akkori polgármestere, Póta Gyula vágta át. Újjáépítése óta 31 millióan látogatták meg, s továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok és akár huszonéves fiatalok is, akik között – egy kutatás szerint – egyre népszerűbb a „piacozás”. A vásárlási szokások ugyan átrendeződtek, jelentős konkurenciát okoznak a szupermarketek, de egyedi hangulatával változatlanul a II. kerület egyik legkedveltebb találkozási pontja a Fény Utcai Piac. 

Az október 12-i ünnepi eseményen részt vett Láng Zsolt II. kerületi polgármester mellett Ernyey László önkormányzati képviselő, a Fény Utcai Piac Kft. felügyelőbizottságának elnöke, valamint Biró Zsolt és Legény Béla önkormányzati képviselő is.

Láng Zsolt köszöntőjében kiemelte, hogy ez az emblematikus helyszín nemcsak klasszikus piacként működik, hanem egyben találkozási pont is a kerületiek számára, mindemellett számtalan egyéb funkcióval is rendelkezik, így egy hétvégi bevásárlás alkalmával szinte mindent megtalálhatnak itt a vásárlók, amire csak szükségük lehet. – Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van – tette hozzá. Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház intézőbizottságának elnöke szerint a piac sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a törzsvásárlók, a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend, a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt. Az árusainkkal való emberi kapcsolat miatt szinte hazajárnak a látogatók, recepteket és főzési tippeket cserélnek, beszélgetnek, viccelődnek – emelte ki Varga László.

Néhány szám a piac elmúlt húsz évéből: 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos. Jelenleg a csaknem 20 ezer négyzetméteren található 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több mint 60 tulajdonosa van.


Hivatkozások:

Magyar Hírlap

Demokrata

WeLoveBudapest

Hidegkúti Kilátó

Turizmus Online

Ripost

faktor.hu

blans.hu

btl.hu

Rolling in Budapest

dolcsevita.hu