Hősök Napja Hidegkúton

59

Megemlékezést tartottak Pesthidegkúton május 24-én az ófalui templom kertjében álló első világháborús szobornál, mely a II. világháború halottai mellett az 1848-as és az 1956-os szabadságharc hőseire is emlékezik.

Az első világháború hidegkúti származású hőseinek tiszteletére 1927-ben felállított emlékműnél tartottak megemlékezést az ófalui templom parkjában május 24-én. A Hősök Napja alkalmából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, valamint a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat képviselői is koszorút helyeztek el a szobornál.

– Az emlékműre az első, majd később a második világháború hidegkúti hősi halottainak nevét vésték fel, de a különlegesen szép szobor szimbolikusan az 1848-as és az 1956-os szabadságharc hősei előtt is tiszteleg – emlékeztetett beszédében Czaga Viktória, a helytörténeti kör vezetője. A nagy világégések pesthidegkúti áldozatai zömében német származású magyar emberek voltak – emelte ki.

A megemlékezést a Német Önkormányzat, a POFOSZ, a Budai nemzetőrség és a Német Nemzetiségi Alapítvány által közösen szervezte. Andréka Ágoston, az Ökumenikus Iskola diákja Wass Albert Gyertyaláng című versét adta elő.